Asbesti edelleen suurin työperäisen syövän aiheuttaja – sairastumisen riski on lopun elämää olemassa

Keuhkosyöpä ja keuhkopussin syöpä ovat työperäisistä syövistä tavallisimpia. Molempien taustalla on yleensä asbestille altistuminen.

Asbesti on edelleen ylivoimaisesti suurin työperäisten syöpien aiheuttaja, vaikka sen käyttö on ollut kiellettyä Suomessa jo vuoden 1994 alusta asti. Vuosien 1996–2009 aikana rekisteröitiin 1400 työperäistä syöpää, joista 1349 oli asbestin aiheuttamia.

Työperäisten syöpien määrä on pysynyt vuosikausia samalla tasolla, sillä esimerkiksi keuhkopussin syöpä voi puhjeta jopa 60 vuoden kuluttua asbestille altistumisen alkuvaiheista.

– Nyt vielä niitetään sitä satoa, kun ihmiset altistuivat asbestille 1960–80-luvuilla, sanoo ammattitauteihin ja asbestiin erikoistunut ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitokselta.

Oksa arvioi, että asbestin aiheuttamien syöpien määrä tulee pysymään samana niin kauan kuin asbestille altistuneita on vielä keskuudessamme.

Keuhkopussin syöpään sairastumisen riski ei pienene edes vuosikymmenien kuluessa.

– Vanhimmat sairastuneet ovat 90-vuotiaita. Sairastumisen riski on lopun elämää olemassa.

Syövän työperäisyys hankala todeta

Työperäiset syövät ovat samanlaisia kuin muista syistä johtuvat syövät, joten syövän toteaminen työperäiseksi ei ole helppoa. Työperäisen syövän juridinen tunnistaminen on kuitenkin tärkeää esimerkiksi vakuutusten takia.

Jotta syöpä voidaan juridisesti luokitella työperäiseksi, on voitava tarkkaan määritellä, että syövälle altistuminen johtuu pääasiallisesti siitä, että on työssään altistunut jollekin syöpävaaralliselle aineelle.

Työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitetaan vuosittain 100–150 syöpää, joista suurin osa hyväksytään ammattitaudiksi.

Työperäisen syövän tunnistamista helpottaa ASA-rekisteri, johon on koottu kaikki aineet ja työprosessit, jotka voivat altistaa syövälle työssä. Työnantajat on velvoitettu ilmoittamaan rekisteriin kaikki työntekijänsä, jotka työssään altistuvat syöpävaarallisille aineille.

Vuosittain 16 000 suomalaista altistuu työssään syöpävaarallisille aineille.

Kaikista syövistä 4–8 prosenttia voidaan pitää työstä johtuvina, mutta vain pieni osa näistä luokitellaan pääasiallisesti työstä johtuviksi ammattitaudeiksi.

Lue myös:

    Uusimmat