Antti Heikkilä: Ruisleipä ei ole terveysruokaa

Studio55.fi järjesti yhdessä Finnmatkojen kanssa arvonnan, jossa palkintona oli mahdollisuus päästä lääkäri Antti Heikkilän yksityiselle luennolle. Kilpailuun tuli yli 1200 osallistumista, joten harmillista oli, että kaikki voittajat eivät ilmoittaneet esteestään, sillä tilaa olisi tällöin ollut muille halukkaille.

Antti Heikkilä kertoi luennollaan pääasiassa Välimeren ruokavaliosta, mutta yleisön kysymysten myötä haettiin luennon lopuksi vastauksia myös muihin ruokavalioasioihin.

– Välimeren dieetti on suurelta osin luotu myytti, sillä Välimeren alueen eri maiden ruokavaliot eroavat toisistaan. OECD:n tilastojen mukaan kreikkalaiset ovat lihavampia kuin suomalaiset, kun puolestaan ranskalaiset ja italilaiset ovat laihempia kuin suomalaiset, Antti Heikkilä totesi

Hän toi esiin myös geenien aktivoitumisen ruokavalion perusteella.

– Ihmisellä on 30 000 geeniä, joista kaikki vaikuttavat toinen toisiinsa. Kaikki geenit eivät kuitenkaan välttämättä aktivoidu. Siihen vaikuttavat ravinto ja mieli, Heikkilä kuvaili.

Ruisleipä on pahasta

Antti Heikkilä muistutti geenien olevan samanlaisia kuin esi-isillämme, mutta esimerkiksi Suomessa maatalouden alkaminen muutti sitä, kuinka geenit ihmisessä aktivoituvat. Keskiaikainen ruokavalio "naatteineen ja lihoineen" sai ihmiset voimaan Heikkilän mukaan hyvin, mutta viljojen käyttöön tuleminen aiheutti terveysongelmia.

– Esimerkiksi ruisleivässä oleva lektiini muuttaa suolen limakalvoa niin, että proteiinit pääsevät suoraan verenkiertoon. Filaatti suolistossa puolestaan estää mineraalien imeytymistä, Heikkilä sanoo.

Mutta vaalea viljakaan ei ole hyväksi, sillä Heikkilä kertoo, että paljon pullaa ja leipää syövillä on korkeampi riski sairastua osteoporoosiin. Hänen mukaansa ihmisillä on myös monesti huonompi kyky sietää viljaa kuin he tietävätkään, eikä tämä ominaisuus edes välttämättä näy testeissä.

Mikä rasva on paras?

Antti Heikkilä on jo aikaisemmin puhunut paljon rasvoista, ja aihetta sivuttiin myös tällä luennolla. Hän muistutti, että rasvoja syödään, paitsi nälän poistamisen, myös siksi, että elimistö koko ajan uudistuu. Kasvirasvat saavat kuitenkin solut rakentumaan väärin.

– Mitä alhaisempi kolesteroliarvo on, sitä enemmän esiintyy dementiaa, Heikkilä kertoi.

Erityisen hyväksi hän kehui kookosrasvaa, joka sopii myös ruoan paistamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat