Alkoholin aiheuttamat syövät ovat lisääntyneet

Elintapoihin liittyvistä syövän riskeistä alkoholi on tupakan jälkeen yksi tärkeimmistä. Alkoholi aiheuttaa ainakin suuontelon, nielun, kurkunpään ja ruokatorven sekä maksan ja suoliston syöpiä. Naisilla alkoholinkäyttö lisää riskiä sairastua rintasyöpään.

Alkoholi on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi jo vuonna 1988. Kaikki alkoholijuomat aiheuttavat syöpää, ratkaisevaa on juodun alkoholin määrä. Usein vaikutus on kumulatiivinen, eli mitä enemmän alkoholia juo, sitä suurempi syöpäriski on.

Pään ja kaulan alueen sekä ruoansulatuskanavan syövissä tärkeä tekijä on asetaldehydi. Sitä syntyy etanolin aineenvaihduntatuotteena elimistössä ja se vahingoittaa DNA:ta. Muitakin mekanismeja, joilla alkoholi aiheuttaa syöpää, tunnetaan. Rintasyövän synnyssä keskeistä on ilmeisesti alkoholin lisäämä elimistön estrogeenin ja insuliininkaltaisten kasvutekijöiden määrä.

Maailmanlaajuisesti noin 80 prosenttia pään ja kaulan alueen syövistä johtuu alkoholista, tupakasta ja muiden tupakkatuotteiden käytöstä.  Näissä syövissä alkoholi ja tupakka vahvistavat toistensa vaikutusta, jolloin suurin riski on runsaasti tupakoivalla ja runsaasti alkoholia juovalla henkilöllä.

Juuri valmistuneiden vuoden 2012 Syöpärekisterin tilastojen mukaan suuontelon syöpä on yleisin pään ja kaulan alueen syöpä Suomessa, vuonna 2012 siihen sairastui 283 ihmistä. Suusyöpien ilmaantuvuus on kasvanut tasaisesti vuosikymmenten ajan, keskimäärin 2,4 prosenttia vuosittain. Kasvu näyttäisi nyt miehillä tasaantuneen, mutta naisten suusyöpien ilmaantuvuus kasvaa yhä.  Suunielun syöpien ilmaantuvuus on noussut erityisen voimakkaasti, varsinkin alle 50-vuotiailla miehillä. Suunielun syövistä suurin osa liittyy ihmisen papilloomavirukseen (HPV), ei niinkään alkoholialtistukseen.

Vuonna 2012 Suomessa todettiin 285 uutta ruokatorven syöpää. Ruokatorven syöpä on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.

Kurkunpäänsyöpiä todetaan Suomessa miehillä noin 100 tapausta vuosittain, naisilla 15. Näiden syöpien ilmaantuvuus on lievästi laskussa molemmilla sukupuolilla.



Myös suolistosyöpien ja maksasyöpien määrät ovat kasvussa


Myös muut alkoholiin liittyvät syövät ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina ja vuosikymmeninä.

Määrällisesti eniten ihmisiä sairastuu paksusuolen syöpään. Se on yleistynyt selvästi sekä miehillä että naisilla. Vuonna 2012 se oli miesten neljänneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä - miehiä sairastui 899 ja naisia 934. Suolistosyövän tärkein riskitekijä on länsimainen elämäntapa, jossa ruokavalio sisältää liian vähän vihanneksia ja hedelmiä, ruuasta saadaan liikaa energiaa ja ihmiset liikkuvat liian vähän. Alkoholi on yksi riskitekijä.

Maksasyöpä on lisääntynyt molemmilla sukupuolilla, joskin miehillä selvästi enemmän. Vuonna 2012 siihen sairastui 300 miestä ja 159 naista. 80-luvun alkupuolella maksasyöpään sairastui vain reilut 100 miestä ja naista vuosittain. Alkoholin aiheuttama maksakirroosi on maksasyövän tärkein riskitekijä. B- ja C-hepatiittia sairastavat ovat erityisessä riskiryhmässä, heillä pienetkin määrät alkoholia ovat tuhoisia maksalle. Tupakka pahentaa tilannetta maksasyövässäkin, runsaasti tupakoivilla ja vähintään neljä alkoholiannosta päivittäin juovilla riski sairastua on lähes kymmenkertainen.

Vuonna 2012 rintasyöpään sairastui 4 694 naista. Rintasyövässä alkoholin merkitys on muihin vaaratekijöihin nähden pienempi, mutta jokainen päivittäinen alkoholiannos lisää sairastumisriskiä 7-12 prosenttia. Koska rintasyöpä on naisten ylivoimaisesti yleisin syöpä, ei alkoholin merkitystä pidä vähätellä.

Omaa riskiään sairastua alkoholin aiheuttamaan syöpään voi pienentää vähentämällä juomistaan. Parasta on juoda vain vähän alkoholia tai ei ollenkaan. Vähentäminen kannattaa kuitenkin aina, koska useimmissa syövissä sairastumisen riski kasvaa, mitä enemmän juo.

Lähde Deski.fi

Ärhäkkä syöpä yllätti – muusikon selviytymistarina

Muusikko Harri Halmeella todettiin aggressiivinen eturauhassyöpä, joka iski terveistä elämäntavoista huolimatta.

Ärhäkkä syöpä yllätti! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat