Älä säiky turhaan – tunnista aivokasvaimen oireet

Aivokasvaimen oireet ovat moninaisia, ja ne ovat onneksi useammin merkki jostakin muusta kuin vaarallisesta taudista.


Päänsärky, pahoinvointi ja väsymys. Näin tavalliset oireet löytyvät myös aivokasvaimen takaa. Pahinta ei kuitenkaan kannata heti ajatella: aivokasvaimet ovat melko harvinaisia, ja oireet ovat merkki jostain muusta.


Keskushermoston kasvaimia, joihin aivokasvaimien lisäksi kuuluvat selkäytimen kasvaimet, todetaan Suomessa noin tuhat vuodessa. Näistä valtaosa, noin 94 prosenttia, on aivokasvaimia.


Aivokasvain on kallonsisäinen kasvain, joka voi olla hyvälaatuinen tai pahalaatuinen. Myös hyvälaatuiset aivokasvaimet voivat olla vaarallisia, jos ne painavat tärkeitä aivokudoksia.


Aivokasvaimet aiheuttavat oireita kahdesta syystä. Ensinnäkin ne vievät tilaa kallon sisällä, jolloin kasvava kasvain muuttaa kallonsisäistä painetta. Muuttunut paine tuntuu päänsärkynä. Toisekseen kasvaimet voivat aiheuttaa joukon erilaisia oireita sen perusteella, missä kohtaa aivoja ne kasvavat.
Aivokasvaimen tavallisin ensioire on epilepsia: joka kolmas aivokasvainpotilas hankkiutuu hoitoon epileptisen kohtauksen vuoksi.


Päänsärky on useimmiten migreeniä


Vaikka päänsärky on ikävä vaiva, se ei useinkaan ole vaarallista. Useimmat päänsäryt ovat migreeniä. Aivokasvaimen aiheuttamaan päänsärkyyn liittyy lähes aina myös muita oireita. Toistuvat tai jatkuvat päänsäryt kannattaa kuitenkin tutkia.


Aivokasvaimen aiheuttaman päänsärky saattaa tuntua pahemmalta kumartuessa, aivastaessa, liikkuessa tai vaikkapa huutaessa. Nämä asiat nimittäin vaikuttavat myös kallonsisäiseen paineeseen. Kasvain voi aiheuttaa myös pahoinvointia, jota esiintyy tyypillisimmin aamuyöllä.


Aivokasvaimet aiheuttavat myös paikallisia oireita riippuen siitä, mitä aivojen osaa ne painavat. Esimerkiksi liikkeiden, muistin ja tunteiden suunnitteluun osallistuvassa otsalohkossa sijaitseva kasvain voi saada aikaan hidastumista, aloitekyvyttömyyttä ja sosiaalisten estojen löystymiseen. Kallonpohjan kasvain puolestaan voi aiheuttaa hajuaistin huononemista, kasvojen tuntohäiriöitä tai kahtena näkemistä.


Aivosyövät ovat Suomessa suhteellisen harvinaisia. Vuonna 2011 vain reilut kaksi ja puoli prosenttia miesten syövistä olivat aivo- tai keskushermostosyöpiä. Naisilla luku oli hieman korkeampi, hieman alle neljä prosenttia.

Lähteet: Terveyskirjasto, Suomen Syöpärekisteri, Cancer Research UK

Lue myös:

    Uusimmat