Älä jää yksin huimauksen kanssa – nämä ovat vaarallisia oireita!

Huimaukselle voi olla useita eri syitä. Kun potilas tulee vastaanotolle, on tärkeä kartoittaa huimauksen alkamisajankohta ja selvittää, mitä potilas tarkoittaa huimauksella.

Huimaus on päänsäryn lisäksi yleisin syy hakeutua lääkäriin. Tutkimusten mukaan huimausta on esiintynyt 30 prosentilla ihmisistä.

Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia kertoo, että huimaus voi olla korvaperäistä, neurologista, tai se voi johtua lääkkeistä, verenpaineen laskusta, anemiasta tai kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Huimauksen kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä ongelmaan löytyy usein apua.

– Ei pidä tuudittautua siihen, että kun ikää on tullut lisää, huimaus kuuluisi automaattisesti vanhuuteen, painottaa ylilääkäri Mari Havia.

Neurologinen hätätilanne on vaarallisin

Huimauksen syyt on selvitettävä, jottei tilanne pääsisi pahenemaan eikä liikkumattomuus tai psyykkinen ahdistus lisääntymään.

Huimauksen iskiessä on tärkeintä kartoittaa, onko kyseessä neurologinen hätätilanne. Neurologiseen hätätilanteeseen viittaa muun muassa aivoperäisten oireiden esiintyminen.

– Neurologisen hätätilanteen oireita voivat olla raajojen halvausoireet tai kömpelyys, kaksoiskuvat, puheen vaikeus tai puuroutuminen, ja puutumisoireet, Havia neuvoo.

Oireet saattavat viitata tällöin aivoperäiseen syyhyn, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Neurologisessa huimauksessa voi myös esiintyä pahoinvointia tai päänsärkyä.

Vastaanotolla se, mitä potilas huimauksella tarkoittaa, selvitetään tarkkaan. Potilas ei välttämättä osaa kuvailla oireitaan hyvin vaan saattaa kokea huimauksen hyvin epämääräisenä epävarmuuden tunteena. Siksi potilaan tarkka haastattelu on tärkeää tutkimusten yhteydessä.

– Tutkimus vaatii keskustelua. Kone- ja laitetutkimukset eivät paljoa anna osviittaa siitä, mistä huimaus johtuu. Huimauksen selvittäminen onkin hieman salapoliisityötä.

Huimaus ei ole pyörtymistä

Huimauksessa ei ole kyse pyörtymisestä.

– Monet potilaat kuvittelevat, että se on huimausta, kun päässä humahtaa ja silmissä mustuu. Mutta se on pyörrytystä, joka voi nuorella ihmisellä johtua matalasta verenpaineesta.

Ikäihmisen, jolla on verenpainelääkitys, kannattaa aina tarkistaa, ovatko oireet alkaneet samalla, kun lääkitys on alkanut.

Jos huimauksen seurauksena menee taju, kyseessä on neurologinen tai sydänperäinen huimaus. Silloin täytyy selvittää, onko kyseessä sydänperäinen syy, joka vaatii tutkimuksia, joissa suljetaan pois sydämen rytmihäiriöt.

Korvaperäinen huimaus on yleisin huimauksen syy

– Jos neurologisia oireita ei ole ja huimauksen aikana kuva tai maailma pyörii potilaan silmissä, se viittaa korvaperäiseen huimaukseen. Se onkin yleisin huimauksen syy, Havia toteaa.

Korvaperäinen huimauskin voi vaikuttaa siihen usein liittyvine pahoinvointeineen vakavalta, mutta kyseessä ei ole hätätilanne.

Korvaperäisessä huimauksessa taju ei mene.

Mikä on hyvänlaatuinen asentohuimaus?

Yleisin korvaperäisen huimauksen muoto on hyvänlaatuinen asentohuimaus, jonka aiheuttaa se, että sisäkorvan kaarikäytävään pääsee kiertämään sakkaa. Tällöin on tärkeää, että korvalääkäri diagnosoi, kumpi korva ja mikä kyseisen korvan kaarikäytävistä on kyseessä.

Hyvänlaatuista asentohuimausta esiintyy usein aluksi vuoteessa kääntyessä tai vuoteesta jo istumaan noustessa. Silloin huimauksen oireita ovat pyörittävä.

Kyseessä on parikymmentä sekuntia kestävä huimaus, joka voi esiintyä pystyasennossakin pään ja vartalon kiertoliikkeissä. Huimaus on yleensä parannettavissa, mutta liian usein oireista kärsivä sortuu oireiden vietäväksi eikä hae apua.

– Huimauksen vuoksi saatetaan vähentää liikkumista ja välttää asentoja, joissa huimausta esiintyy. Kun tasapainojärjestelmä saa vähemmän harjoitusta ja ärsytystä, sen toiminta heikkenee.

Tietyt asennot auttavat

Hyvänlaatuista asentohuimausta esiintyy aikuisilla, etenkin vanhemmilla ihmisillä. Vaivaan on olemassa asentohoito, joka parantaa 90 prosenttisesti huimauksen oireet, ja jonka avulla sakka saadaan pois häiritsemästä tasapainoa.

– Asentohoito riippuu kaarikäytävästä ja korvasta. On olemassa kuusi eri hoitoa, ja hoidossa on neljä–viisi asentoa, joihin pitää tietyssä järjestyksessä asettua.

Sillä tavalla sakka saadaan pois kaarikäytävästä häiritsemästä tasapainoa. Potilas tekee ensin hoidot lääkärin opastuksella ja sitten kotona kahden viikon ajan itsekseen.

Oireet voivat helpottaa ilman hoitoakin, mutta se voi kestää kuukausia. Siinä ajassa huimauksesta kärsivä on ehtinyt jo vähentää liikkumistaan.

– Jos taustalla on lähtökohtaisesti hyvänlaatuinen asentohuimaus, sen pitkittyessä henkilö usein alkaa liikkua jännittyneesti, kertoo Havia.

Tästä voi seurata niska–hartiajännitystä ja sen aiheuttamaa huimausta ja tasapaino-oireiden pahenemista.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat