Aivoverenkiertohäiriön jälkeen kuntoutus on yhtä tehokasta vanhoille kuin nuorille

Iäkkäitä aivoverenkiertohäiriöpotilaita ei välttämättä kuntouteta yhtä hanakasti kuin nuorempia, koska kuntoutuksen ei ole ajateltu hyödyttävän heitä yhtä paljon. Tuoreen tutkimuksen perusteella kuntoutus kuitenkin antaa yhtä suuren avun kaikille potilaille iästä riippumatta.

Tutkimuksen perusteella neljän viikon kuntoutus parantaa potilaiden toimintakykyä yhtä paljon, oli potilas sitten alle 65-vuotias, 65–80-vuotias tai yli 80-vuotias. Ikää tärkeämpää on, miten paljon kuntoutusta potilas saa.

Vaikka kuntoutus on kaikille yhtä tehokasta, iäkkäät ja erittäin iäkkäät potilaat saattavat kuitenkin jäädä nuorempia huonompaan kuntoon, koska he ovat usein heikommassa kunnossa sairastumisensa jäljiltä. Tutkimuksessa kuntoutuksessa käytettiin mm. fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puhe- ja kieliterapiaa sekä neuropsykologista harjoittelua.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä noin 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Joka neljäs potilas sairastuu työikäisenä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mistä aivo- ja sydäninfarktit tunnistaa?

Tarkista infarktien merkit muun muassa Yksi elämä -järjestöjen tuottamista videoista, joiden tähtinä esiintyvät Jope "Artsi" Ruonansuu ja Jukka "Eila" Toivonen

Video aivoinfarktin oireista

Video sydäninfarktin oireista

Lue myös:

    Uusimmat