9 asiaa, jotka farmaseutti haluaa sinun tietävän – muista nämä lääkekaapilla ja apteekissa

Mitä sinun pitäisi tietää apteekissa asioinnista, lääkkeiden käytöstä tai farmaseutin roolista? Grandparents-verkkosivusto kertoo.

Älä säilytä lääkkeitä kylpyhuoneessa

Lääkkeitä ei pitäisi säilyttää kylpyhuoneessa, koska kosteus ja vaihtelevat lämpötilat voivat heikentää lääkkeiden tehoa tai aiheuttaa niiden pilaantumisen ennen pakkauksessa mainittua päivämäärää. Useimmat lääkkeet kuuluu säilyttää huoneenlämmössä kuivassa paikassa valolta suojassa, mutta jotkut valmisteet vaativat kylmäsäilytystä jääkaapissa.

Älä vedä lääkkeitä vessanpöntöstä alas

Käyttämättä jääneet tai vanhentuneet lääkkeet viedään kunnan järjestämään hävityspisteeseen tai apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti ongelmajätelaitokseen. Lääkkeitä ei saa huuhtoa viemäriin, koska ne voivat vaikuttaa haitallisesti maaperän ja vesien mikrobilajistoon tai eläin- ja kasvikuntaan. Lääkkeet eivät liioin kuulu sekajätteeseen, josta esimerkiksi lapset voivat saada ne käsiinsä.

Reseptivapaita lääkkeitäkään ei voi ottaa mielivaltaisesti

Se, että tiettyihin lääkkeisiin ei tarvita lääkärin määräystä, ei tarkoita, että niitä voi käyttää mielin määrin ilman haittoja. Reseptivapaastakin lääkkeestä voi saada yliannostuksen varsinkin, jos käyttää samaan aikaan useampaa samanlaista lääkettä. Lääkkeillä voi myös olla haitallisia yhteisvaikutuksia. Tulehduskipulääkkeet esimerkiksi saattavat heikentää useiden verenpainelääkkeiden tehoa tai aiheuttaa yksinäänkin mahahaavan tai munuaisten vajaatoimintaa.

Pakkauksen mukana tulevassa käyttöohjeessa kerrotaan, miten ja kuinka paljon juuri kyseistä lääkettä tulee käyttää. Jos olet epävarma, pyydä apua farmaseutilta.

Joskus vähemmän on enemmän

Rasvaatko ihoasi lääkevoiteilla? Kannattaa muistaa, että esimerkiksi aknen hoitoon suunnatut, tretinoiinia sisältävät lääkkeet saattavat herkistää ihon auringolle ja palamiselle. Jos niitä lotraa liikaa, iho ärsyyntyy, mistä voi seurata pahannäköistä ihottumaa tai kuoriutumista. Aina reseptin kirjoittanut lääkäri ei neuvo, kuinka paljon ja usein voidetta kuuluu levittää – älä epäröi kysyä asiasta häneltä tai apteekkarilta.

Älä koskaan jaa lääkkeitäsi

Reseptilääkkeet ovat henkilökohtaisia ja vain yhden henkilön käyttöön määrättyjä. Älä siis anna muiden ottaa lääkkeitäsi tai ota itse muiden lääkkeitä. Seuraukset voivat olla vakavia esimerkiksi lääkeaineallergian tai jonkin terveysongelman takia.

Kaikkia lääkkeitä ei saa katkaista

Ihmisillä on erilaisia syitä puolittaa lääkkeitään. Yksi haluaa säästää rahaa, toinen ei usko tarvitsevansa kokonaista tablettia, kolmannella on ehkä vaikeuksia niellä tablettia kokonaisena. Kaikkia lääkkeitä ei kuitenkaan pitäisi katkoa.

Tieto siitä, voiko lääkkeen jakaa tai murskata, löytyy pakkausselosteesta. Asiaan vaikuttaa lääkkeen muoto: onko se esimerkiksi tabletti, kalvopäällysteinen tabletti, purutabletti, kapseli, depottabletti, depotkapseli vai kenties enterotabletti. Lääkemuoto kerrotaan pakkauksen tai purkin kyljessä.

Tavallisen tabletin, varsinkin jakouurteella varustetun, voi yleensä puolittaa tai murskata. Kiiltävällä kalvolla päällystetyn tabletin puolittaminen tai murskaaminen ei ole suositeltavaa, sillä ilman päällystettä lääke voi maistua pahalta tai takertua helpommin ruokatorveen. Kapseleiden kohdalla avaamismahdollisuus pitää aina tarkistaa pakkausselosteesta. Joskus kapseli voidaan avata ja sisältö sekoittaa nesteeseen tai ruokaan, mutta on myös mahdollista, että sisus onkin erittäin pahanmakuista. Valmisteesta riippuen lääkkeen murskaaminen voi lisäksi johtaa liian suureen lääkeainepitoisuuteen ja yliannostukseen, lääkeaineen tehon häviämiseen tai mahan limakalvon ärsytykseen.

Jos puolittaa lääkkeitä säästääkseen rahaa, kannattaa kysyä farmaseutilta, olisiko lääkkeestä saatavilla halvempi rinnakkaisvalmiste. Jos ei usko tarvitsevansa täyttä annosta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin tilanteen ratkaisemiseksi. Jos taas kokee mahdottomaksi niellä kokonaista tablettia tai kapselia eikä lääkettä saa puolittaa, vaihtoehdoiksi jää etsiä nestemäinen lääkemuoto tai vaihtoehtoinen lääke.

Farmaseutit ovat lääkkeiden asiantuntijoita

Farmaseutit ovat kattavan koulutuksen saaneita lääkehoidon ammattilaisia. He tuntevat laajan joukon lääkkeitä etuineen ja haittavaikutuksineen. Mikäli sinulla on kysyttävää jostakin lääkkeestä, kysy – he luultavasti tietävät vastauksen.

Farmaseutit eivät diagnosoi tauteja

Farmaseutit on koulutettu käyttämään lääkkeitä turvallisesti ja tehokkaasti, ei diagnosoimaan tauteja. He voivat siis kertoa, miten jotakin ongelmaa kannattaa hoitaa vasta, kun siitä on olemassa diagnoosi.

Aina ei toki tarvitse mennä lääkärille asti – jos pyydät apua ampiaisen pistoon, farmaseutti voi tehdä joitakin suosituksia pistokohdan ulkonäön ja oireiden perusteella. Mutta jos vain näyttää mystisen näköistä haavaa ja kysyy, mitä sille voi tehdä, saa todennäköisesti kehotuksen käydä lääkärissä. Farmaseutti ei ole lääkäri eikä voi auttaa hoidossa, jos ei tiedä, mitä hoidetaan.

Farmaseutti ei tuijota tietokonetta vältelläkseen sinua

Kun farmaseutti tuijottaa keskittyneesti näpytellen tietokonetta, hän ei tee sitä huvikseen. Farmaseutin työhön kuuluu varmistaa reseptin oikeellisuus, lääkitysturvallisuus ja asiakkaan oikeus Kela-korvaukseen. Apteekin tietojärjestelmästä nähdään esimerkiksi, voiko lääke aiheuttaa haittoja yhdessä asiakkaan käyttämien muiden lääkkeiden kanssa. Lääkkeen annostus myös tarkistetaan ja toimitus merkitään sähköiseen reseptijärjestelmään.

Lähteet: Grandparents.com, Fimea, Terveyskirjasto, Lääkeinfo

Miten tunnistaa lääkehaitat?

Miten erottaa sairauden oire ja lääkehaitta? Määrätäänkö Suomessa liikaa lääkkeitä? Valvotaanko lääketurvallisuutta riittävästi? Katso video alta.

Miten tunnistaa lääkehaitat? 25:35

Lue myös:

    Uusimmat