10 myyttiä masennuksesta

Moni tuntee masennuksen – joko omakohtaisesti tai läheisen kautta. Usein masennusta vastaan taistellaan tietämättä, mistä sairaudessa todella on kyse. Lue Huffington Postin listaamat masennukseen liittyvät myytit!

Masennus ja suru ovat yksi ja sama asia

Vaikka ylivoimanen surun tunne on usein oire masennuksesta, se ei ole kuitenkaan sen synonyymi. Suru on ohikiitävää ja väliaikaista. Surua aiheuttavat usein järkyttävät elämäntapahtumat, kokemukset tai muistot, mutta se ei ole jatkuvaa. Masennus sen sijaan on krooninen sairaus. Masentuneen tuntema syvä suru ei häviä itsestään – suru ei myöskään ole useinkaan ainoa negatiivinen tunne, jota masentunut tuntee. Masentunut ihminen voi tuntea tyhjyyttä, merkityksettömyyttä, ahdistusta ja hermostuneisuutta, jolloin päivittäinen elämä käy hyvin raskaaksi.

Masennus on merkki heikkoudesta

Häpeän tunne on usein syy sille, miksi monet ihmiset kärsivät ennemmin hiljaisuudessa, kuin hakevat tarvitsemaansa apua. Masennusta ei kuitenkaan voi valita. Masennus on tila, joka vaikuttaa ihmiseen sekä fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti. Masennus ei erottele ihmisiä. Usein hyvin masentuneet ihmiset ovat itseasiassa melko vahvoja, sillä huolimatta olotilastaan he taistelevat eteenpäin päivittäin. 

Masennus johtuu traumaattisista kokemuksista

Jotkin ympäristötekijät ja elämäntapahtumat voivat laukaista masentavia jaksoja elämässä, mutta pelkät tapahtumat eivät ole syy masennukseen sairastumiseen. Läheisen kuolema, avioero tai muut järkyttävät asiat voivat aiheuttaa kenelle tahansa ihmiselle ihmiselle surua, yksinäisyyttä ja tyhjyyttä mahdollisesti jopa pitkäksi ajaksi. Surevan ihmisen masentuneesta erottaa se, että masentunut kärsii oireista hyvin kauan – ja toistuvasti. 

Masennus ei ole oikea sairaus

Vaikka masennuksen oireet voivat olla vaikeaa tunnistaa, eikä yhdelle hyvä hoito pure kaikkiin, on se kuitenkin vakava sairaus. MayoClinic-sivuston mukaan masentuneiden ihmisten aivoissa on huomattu fyysisiä eroavaisuuksia, puhumattakaan välittäjäaineiden tai hormonituotannon epätasapainosta. Masennus vaikuttaa ihmiseen kaikilla tasoilla – sekä mielen että kehon vointiin. Jos masennuksesta puhutaan sen olevan osa luonnetta, se vain vähättelee oikeasti masentuneiden tuntemuksia ja voi estää heitä hakeutumasta hoitoon. 

Masennus on kuviteltua

Masennuksen pääoireina pidetään henkisiä oireita, mutta yleensä sairaus säteilee muuallekin kehoon ilmeten erilaisina fyysisinä vaivoina. National Institute of Mental Healthin mukaan masennus voi oireilla väsymyksenä, unettomuutena, epätavallisena ruokahalun muutoksena, kroonisena lihaskipuna sekä rintakipuna. 

Tosimiehet eivät masennu

Naiset sairastuvat masennukseen kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Miehet myös puhuvat masennuksestaan tavallisesti vähemmän, jolloin he saattavat helpommin jäädä vaille tarvitsemaansa hoitoa. Pelko siitä, että masentunut mies vaikuttaisi vähemmän miehekkäältä tai vahvalta, on turha. Miesten ei tulisi kärsiä masennuksesta hiljaa. Masentuminen voi olla puhumattomuuden vuoksi miehelle jopa vaarallisempaa, sillä he juuri välttävät useammin hoitoa.

Masennus on perinnöllistä

Perimä voi lisätä henkilön todennäköisyyttä sairastua ja masennukseen, mutta riski on kuitenkin suhteellisen pieni – vain 10-15 prosenttia. Aiempi tutkimus osoitti, että masennus olisi todennäköisemmin periytyvää, mutta uudemmat tutkimukset ovat kyseenalaistaneet väitteen. Ihmiset, joiden perhehistoriassa ilmenee masennusta, ovat ehkä useammin tietoisia sairauden oireista.

Masennuslääke on ainoa, mitä tarvitset, että olosi paranee

Koska masennus ilmenee eri ihmisillä eri tavoin, ei se ole sairaus, johon voi vain ottaa pillerin, ja huomenna tunnet olosi paremmaksi. Masennuslääkkeet ovat yleinen lääke, jota lääkärit määräävät jos näkevät tarpeelliseksi, mutta ne eivät ole ainoa vaihtoehto: monet masentuneet hankkivat apua psykoterapian avulla tai yhdistävät lääkehoidon sekä terapian. Itse asiassa monet lääkärit uskovat, että terapia ja lääkkeet yhdessä ovat tehokkain hoito masennukseen. 

Masennusta tulee lääkitä loppuelämän

Jokainen masennukseen sairastava tarvitsee itselleen parhaiten sopivan hoidon. Jotkut tarvitsevat lääkitystä vain lyhytaikaisesti, jotkut pitkäaikaisesti ja toiset kieltäytyvät lääkehoidosta kokonaan. Erilaiset psykoterapian muodot voivat tarjota hyvin tehokasta hoitoa. Hyvä lääkäri osaa valita masentuneelle oikean hoidon, sellaisen, jota potilas itse tahtoo ja hänelle sopii.

Masennuksesta puhuminen pahentaa oloa

Tavallisesti kroonisesti masentunut ei ole halukas puhumaan tuntemuksistaan. Aiheen esille nostaminen ja häpeän selättäminen on kuitenkin yksi askel kohti parantumista. 

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi-lähetyksessä puhuttiin ikäihmisten masennuksesta huhtikuussa 2012. Arvioiden mukaan joka viidennes vanhuksista potee jonkinlaista masennusta. Miten ongelmasta päästäisiin eroon? Asiaa pohti professori Sirkka-Liisa Kivelä.

Ikäihmisten masennus. 31:55

Lue myös:

    Uusimmat