Yrityskonkari: Työntekijöistä pidettävä kiinni huonoina aikoina

Mihin katosi työnantajien ja työntekijöiden välinen luottamus? 26:07

Miten on mahdollista, ettei alihankkijoineen satoja ihmisiä työllistävästä yrityksestä ole irtisanottu yhtään työntekijää edes silloin, kun tulos on jäänyt koko vuoden osalta 18 000 euroon? Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut Pölkky Oy:n hallituksen jäsen Teppo Virranniemi kertoi.

Teppo Virranniemi perusti nykyisin Pölkky Oy:nä tunnetun Virranniemen Saha Oy:n kahden veljensä kanssa 50 vuotta sitten. Sittemmin yhtiö on kasvanut Pohjois-Suomen suurimmaksi yksittäiseksi puunjalostajaksi.

Vuosina 2009–2013 yrityksen liikevaihto kasvoi 60 miljoonasta eurosta 150 miljoonaan euroon. Tulos kuitenkin vaihteli tuon viiden vuoden aikana niin, että huonoimmillaan kymmenien miljoonien liikevaihdosta jäi tulokseksi 18 000 euroa. Parhaana vuotena tulos oli neljä miljoonaa euroa.

Vaikka tulos heitteli, henkilökunnan määrä pysyi koko ajan samana. Ketään ei irtisanottu.

– Hyvinä aikoina kerätään puskureita, sijoitetaan siihen firmaan, jotta se kestää ne huonot ajat. Ja sitten kun tulee nämä heikommat ajat, niin eihän missään tapauksessa päästetä niitä ihmisiä jotka osaavat hommansa siellä yrityksessä, vaan pidetään niistä kiinni. Koska sitten kun taas toivon mukaan tulee paremmat ajat, meillä on todella iskukykyinen porukka lähtemässä tosi kovasti liikkeelle. Ja sitten pitkän päälle – ei kolmen kuukauden välein vaan ehkä kolmen vuoden – (yritys) pysyy kannattavana, Virranniemi selitti lähetyksessä.

– Ei meillä ole koskaan tullut mieleenkään, että me haluttaisiin jostakin työntekijästä eroon. Yrityksessä ei ole yhtään turhaa työntekijää, vaan jokaisen homma on tärkeä kokonaisuuden kannalta.

Virranniemi uskoo perheyhtiön mentaliteetin sekä työnantajan ja työntekijöiden välisen luottamuksen olevan tärkeitä.

– Perheyhtiön omistajat tulevat töihin aamulla samoihin aikoihin kuin kaikki muutkin firman työntekijät ja lähtevät illalla töistä pois joko samaan aikaan, mutta yleensä myöhemmin kuin kaikki muut. Eli ovat todella lähellä työntekijöitä ja henkilöstöä, koska he työskentelevät joka arki siellä mukana.

– Pörssiyhtiön omistajat ovat kaukana. Ei työntekijä näe pörssiyhtiön omistajaa, joka saattaa asua Vietnamissa jossakin hienossa palatsissa ja on kiinnostunut yrityksestä vain sikäli, että miten paljon se tuottaa voittoa hänelle. On tärkeää, että työntekijät voivat luottaa, että ei noiden omistajakavereiden takana ole mitään tahoa, joka määrää, mitä niiden pitää tehdä, Virranniemi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat