Ylilääkäri: Suomalaiset valveutuneita ihomuutosten kanssa

Tutkimuksen mukaan suuri osa suomalaisista tietää, etteivät auringon aiheuttamat muutokset ihossa ole aina turvallisia, mutta harva suuntaa lääkäriin niitä tarkistuttamaan. Ylilääkärin mukaan suomalaiset ovat kuitenkin entistä valveutuneempia ihomuutosten suhteen.

Success Clinicin LEO Pharma Oy:lle tehdystä tutkimuksesta selviää, että 97 prosenttia suomalaisista tietää auringon aiheuttamien muutosten voivan johtaa ihosyöpään. Tästä huolimatta vain 39 prosenttia käy tarkastuttamassa havaitsemiaan ihomuutoksia hoitajan tai lääkärin luona. Tutkimukseen vastasi 1772 suomalaista.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ihoklinikan ylilääkäri Leena Koulu on kuitenkin eri mieltä.

– Kyllä nykyisin väestö on hyvin tietoinen ihosyövistä ja varsinkin pahanlaatuisimmasta melanoomasta, ja aika herkästi ihmiset tulevat näyttämään muuttuneita luomiaan, Koulu sanoo.

– Myös toisentyyppisten ihosyöpien, jotka lähtevät ihoa rakentavista sarveissoluista, ja joiden esiaste aurinkokeratoosikin on, havainnointi on väestössä tarkempaa. Niihinkin ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota ja ovat valveutuneempia.

Vieläkin suurempaan tarkkuuteen Koulun mielestä voitaisiin tosin yltää.

– Pigmenttimuutoksista eli muuttuvista luomista puhuttaessa voisin sanoa, että keski-ikäiset miehet voisivat olla vieläkin valveutuneempia, ja kiinnittää niihin enemmän huomiota. Jos pigmenttimuutoksia tulee tai luomi alkaa muuttua, niin sitten on aika hakeutua terveydenhuollon piiriin, Koulu neuvoo.

Koulun mukaan lääkärissä ei useinkaan löydy mitään pahanlaatuista eikä useinkaan mitään ole välttämättä vialla. Hänen mukaansa lääkäriin tulo kuitenkin kertoo, että väestö on oppinut reagoimaan iholle tuleviin muutoksiin. Koulun mielestä ihomuutoksia huomatessa onkin aina hyvä mennä tarkistuttamaan asia.

– Ei ole turhia käyntejä. Jos herää epäily ihosyövästä, niin silloin ei turhaan mennä lääkäriin. Ihoon saattaa tulla hyvän- ja pahanlaatuisia muutoksia, ja eihän maallikko voi tietää niiden eroa.

– Kysymys kuitenkin on, että onko kyseessä pahanlaatuinen tauti. Sen diagnosoiminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on parasta, Koulu toteaa.

Samaa mieltä on ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi.

– Ihon aurinkovaurioiden kehittyminen voi viedä vuosia ja siksi ihomuutoksia kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Epäilyttävien muutosten kohdalla on aina hakeuduttava lääkäriin.

Aurinkokeratoosia ei tunneta

Suomalaiset tunnetaan rusketusta ihannoivana kansana, ja Success Clinicin tutkimuksen mukaan kauniina sellaista pitääkin 80 prosenttia. Melkeinpä kolmasosa ei suojaa ihoaan lainkaan, mutta auringon aiheuttamista ihomuutoksista ollaan huolissaan melko yleisesti.

Tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes suomalaisista on kuullut aurinkokeratoosista. Lähes yhtä moni epäilee sitä itsellään. Aurinkokeratoosien riski on erityisen suuri, jos ihminen on vaaleaihoinen ja on viettänyt paljon aikaa ulkona.

– Aurinkokeratoosi on auringon säteilyn aiheuttaa ihomuutos, joka voi hoitamattomana kehittyä ihosyöväksi. Koska aurinkokeratoosin muoto ja väri vaihtelee, voi sen huomaaminen ja erottaminen ihottumasta olla vaikeaa. Usein aurinkokeratoosi onkin helpompi tuntea kuin nähdä – alue tuntuu karhealta ja hiekkapaperimaiselta. Aurinkokeratoosi ei myöskään parane kortisonivoiteilla toisin kuin ihottumat, Kauppi kertoo.

Ultraviolettisäteily voimakkaimmillaan touko-kesäkuussa

Success Clinicin tekemän tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista ei tiedä, että ultravioletti säteily on vaarallisimmillaan touko-kesäkuussa. Jopa 35 prosenttia uskoo säteilyn olevan voimakkaimmillaan heinäkuussa.

– Kasvojen ja muiden valoalueiden suojaaminen auringon UV-säteilyltä on erityisen tärkeää keskipäivällä klo 11–15 aikaan ulkona liikkuessa. Auringolta voidaan suojautua vaatetuksella kuten leveälierisillä hatuilla ja pitkähihaisilla paidoilla. Usein tarvitaan kuitenkin lisäksi aurinkosuojavoiteita. Yleensä tulisi käyttää yli 25 suojakertoimen voiteita ja voide tulisi levittää jo ennen aurinkoon menoa. Auringonsuojavoiteet ovat kehittyneet viime vuosina, ja nykyisin korkean suojakertoimen voiteetkin ovat yleensä helppoja levittää ja jopa iholle hetkessä suihkutettavia korkeakertoimisia auringonsuojavoiteita on markkinoilla, Kauppi toteaa .

– Liiallista auringon ahmimista pitää välttää, myös ylilääkäri Leena Koulu toteaa.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: LeoPharma

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat