VIDEO: Näin moni hoitaa omaistaan etänä

Etäomaishoito, mitä se on? 16:54

Suomessa on noin 65 000 henkilöä, jotka hoitavat ja avustavat läheistään etänä eli välimatkan päästä. Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet Silvo Nybacka Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:stä sekä etäomaishoitaja Ritva Särkkä valottivat, mitä etäomaishoito oikein on.

– Olemme Oulussa tutkineet tällaista ilmiötä kuin etäomaishoiva ja etäomaishoitajien tekemä työ. Haluamme tehdä tunnetuksi etäomaishoivaa, ja että etäomaishoitajat tunnistaisivat itse itsensä. Ja että koko valtakunnassa opittaisi tuntemaan tämä termi etäomaishoiva ja etäomaishoitajien tekemä työ, puotitekijä Silvo Nybacka Etäomaispuoti-hankkeesta kertoo. 

97-vuotiaan äitinsä ja 32-vuotiaan poikansa etäomaishoitaja Ritva Särkkä kertoo, ettei aluksi mieltänyt olevansa etäomaishoitaja. 

– Olin äiti ja tytär, enkä tiennyt tällaisesta nimikkeestä kuin etäomaishoitaja, ennen kuin liityin Espoon ja Kauniaisten omaishoitajien yhdistykseen, Särkkä kertoo kokemuksestaan.

Särkän arkeen kuuluu muun muassa puhelinyhteyden pitäminen omaisiin, omaisten tapaamista sekä hoitoneuvotteluihin osallistumista. Tarpeen tullessa henkilökunta ottaa Särkkään yhteyttä – esimerkiksi vakavamman kohtauksen sattuessa. Särkkä hoitaa myös omaistensa raha-asiat, sillä he eivät itse siihen pysty.

– Tärkeintä on ehkä se elämänhistorian tunteminen, koska henkilökunta ei välttämättä tiedä mitä sinne pitkään elämänhistoriaan sisältyy, Särkkä pohtii omaishoitajan työtä.

Noin kaksi kolmesta etäomaishoitajista on itsekin työelämässä. Henkilöllä voi olla lisäksi oma perhe, alaikäisiä lapsia sekä juuri etäällä tapahtuva, useimmin omien vanhempien hoivaaminen, Nybacka kertoo. 

– Hyvin moneen suuntaan täytyy pystyä jakautumaan siinä toiminnassa.

Riittämättömyyden tunteet omaishoitajilla ovatkin yleisiä. Syynä on yleensä se, ettei pystytä olemaan läsnä omaisen arjessa. 

Kun vanhemmille kotona alkaa tulla toimintakykyyn jotain häiriöitä, pitäisi asioita jo herätä ennakkoon miettimään, Nybacka sanoo.

– Siinä vaiheessa, kun huolesi muuttuu vastuuksi omaisten selviytymisestä, ollaan jo etäomaishoitajia. Kun ei enää olla huolissaan, vaan ollaan vastuussa siitä, että kotona selvitään, silloin etäomaishoitajan tilanne on jo päällä.

Kuinka suuri merkitys omaishoidolla on koko Suomen hoivajärjestelmässä? Tuleeko ikäluokkien vanhetessa omaishoidon tarve kasvamaan? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat