Vanhustenkotien johtaja: Näin vanhustyötä pitäisi parantaa

Tuula Lahti sai lokakuussa La Carita -säätiön palkinnon vanhustyön johtamisesta. Hän uskoo työskentelevänsä tulevaisuuden alalla.

– Paras vanhainkoti voi olla perheen korvike, Tuula Lahti sanoo.

Sairaanhoitajasta ylihoitajaksi ja edelleen terveystieteiden maisteriksi kouluttautuneella Lahdella on liki 200 alaista. Hän toimii Vantaan Simonkylän vanhuskeskuksen, Myyrinkodin ja Metsonkodin johtajana.

– Vanhainkodin tehtävä on olla kodinomainen paikka niille, jotka eivät enää omassa kodissa selviä. Siellä luodaan merkityksellistä elämää.

Lahti on itse työskennellyt erikois- ja akuuttisairaanhoidossa lähes 30 vuotta.

– Iäkkäitä pitää kunnioittaa. Vanhusten määrä kasvaa koko ajan, joten tämä on tulevaisuuden ala, Lahti sanoo.

Eläkeläisiä kaivataan vapaaehtoisiksi

Lahden mielestä vanhustenhoito kärsii huonoista asenteista. Ne näkyvät siinä, miten vanhuksista puhutaan ja miten heitä kohdellaan.

– Tämä on raskasta, hyvää työmoraalia ja kiinnostusta vaativaa työtä, jonka arvostusta pitäisi nostaa. Jo hoitajien koulutuksessa tulisi keskittyä enemmän vanhustyöhön ja iäkkäiden ihmisten kohtaamiseen.

Lahti myöntää, että hoitajien määrää ei voida silti rajattomasti lisätä.

– Eläkkeelle jäävissä isoissa ikäluokissa on vielä paljon hyväkuntoisia ihmisiä. Toivoisin, että he lähtisivät mukaan vapaaehtoistoimintaan, sillä monet vanhukset kaipaavat itselleen seuraa.

Seurustelua perushoidon lisäksi

Kaiken kaikkiaan vanhustenhoito on Lahden mielestä mainettaan paremmassa kunnossa.

– Julkisuuteen poimitaan ikävät asiat. Vaikka niitäkin toki löytyy, välillä yleistetään liikaa.

Lahti muistuttaa, että ikääntyneet ovat keskenään hyvin erilaisia.

– Joku voi olla aktiivinen vielä 85-vuotiaana, joku taas muistisairas ja ympärivuorokautista huolenpitoa tarvitseva jo seitsemänkymppisenä.

Vanhuslain Lahti toivottaa tervetulleeksi.

– Suositukset eivät ole riittäneet. Henkilöstömäärässä pitäisi ottaa huomioon, että pelkästään perushoito voi olla vaativaa, minkä lisäksi vanhus tarvitsee hoitajan aikaa muun muassa seurusteluun ja ulkoiluun.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat