Vanhoilla aarteilla rahoiksi!

Makaako sinun kaappiesi perukoilla vanhoja kolikoita, seteleitä tai kunniamerkkejä? Älä viskaa niitä menemään ottamatta selville niiden arvoa.

Christian von Schantz sukkuloi tottuneesti vanhojen rahojen ja mitalien kiehtovassa maailmassa. Näin ei ollut vielä 1970-luvulla, kun von Schantz työskenteli Keskon tietokoneosaston käyttöpäällikkönä.

Vuonna 1980 täysin erilainen ala imaisi atk-ammattilaisen mukaansa vaimon Carithan myötä. Carithan isä perusti vuonna 1949 Rahaliike Holmaston, jonka toimitusjohtajana von Schantz nykyään toimii.

− Atk-tehtävissä tieto vanhenee vauhdilla. Myös vanhan tavaran kanssa työskennellessä uutta tietoa tulee joka päivä. Historia ei kuitenkaan vanhene koskaan, von Schantz sanoo.

Juuri historiassa lepää suuri osa alan viehätystä; rahoja on tehty 2600 vuoden ajan. Ne ovat tärkeitä jo historiantutkimuksen kannalta.

− Huutokaupoissamme on tarjolla rahaa ajalta sekä ennen että jälkeen ajanlaskun alkua.

Pikkupojan löytö

Von Schantz on kohdannut uransa aikana monenlaisia ihmisiä, rahoja ja tarinoita niiden takana. Mieleen on painunut muun muassa pikkupoika, joka käveli sisälle Holmaston liikkeeseen 1980-luvun alussa.

− Hän oli löytänyt vaarinsa kiposta vuodelta 1949 peräisin olevan kuparimarkan. Totesin, että sinulla on käsissäsi arvokas raha. Kauppojen tekeminen alaikäisen kanssa ei kuitenkaan tullut kyseeseen, von Schantz muistelee.

Vuosia myöhemmin liikkeeseen ilmestyi 180-senttinen nuorukainen, joka ojensi mukanaan tuomansa rahan näytille.

− Katsoin pitkään rahaa ja poikaa ja kysyin lopulta, onko hän käynyt meillä ennenkin. Kyseessä oli sama aiemmin kohtaamani kaveri! Ostin kolikon 30 000 markalla, ja nuorukainen sanoi käyttävänsä rahat moottoripyörään.

Rahakkaat löydöt harvinaisia

Kyseinen tapaus pistää miettimään, lojuuko suomalaisten kätköissä paljonkin aarteita, joiden arvosta omistajat ovat tuiki tietämättömiä. Vanhalla kolikolla äkkirikastuminen on ajatuksena kutkuttava.

− Viime vuosisadan alusta juontuva rahakokoelma, joka kaivetaan esiin mummon laatikosta, saattaa olla hyvinkin arvokas. Myös kunniamerkkipuolella voi tulla vastaavia löytöjä. Keisarillisen Venäjän keisarikunnan kunniamerkkien arvo voi nousta jopa 70 000 euroon.

− Tällaiset löydöt ovat kuitenkin harvinaisia, von Schantz lisää.

Kauppias itse ei ole halukas paljastamaan, onko hänen hallussaan todellisia helmiä.

− Antiikkikauppiailla on tapana piilotella parempaa tavaraa. Saattaahan minullakin jotain olla, von Schantz myhäilee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat