Vältä virheet – näin saat rahan poikimaan!

Haikailetko raharikkaan elämää, mutta sijoittaminen arveluttaa? Lue pitävätkö ennakkoluulosi paikkansa ja pistä raha poikimaan itsellesi sopivimmalla tavalla.

Riskialttiit osakkeet?

Osakesijoittaminen on kaikkein tuottoisimpana pidetty sijoittamisen muoto. Kun sijoittaa osakkeisiin, tuotto muodostuu yrityksen mahdollisesti maksamista osingoista ja osakkeen arvon noususta markkinoilla.  Yleisin osakesijoittamiseen kohdistuva ennakkokäsitys on se, että se on riskialtista.

– Ihmiset lukevat aktiivisesti sanomalehtiä ja seuraavat, mitä Euroopasta puhutaan. Se lisää pelkoa sijoittamista kohtaan, toteaa OP-Pohjolan pankinjohtaja Riitta Pyhälä.

Ennakkoluulo pitää jossain määrin paikkansa.  Pyhälän mukaan riskejä on erityisesti silloin, jos ei selvitä tarpeeksi yrityksen taustoja ennen osakkeen ostoa ja tulee valinneeksi huonon yhtiön.  Jos ei kestä riskiä, ei Pyhälän mukaan kannata sijoittaa suoraan osakkeisiin.

– On huono asia, että ensin sijoitetaan ja osakkeen arvon laskiessa menee hermot ja luovutaan hommasta.

– Yhteen osakkeeseen ei saa rakastua, jos näkymät huononevat, niin osake kannattaa hävittää salkusta. Tilannetta täytyy kuitenkin pohtia kokonaisvaltaisesti ja yrittää ennakoida hyvin, täydentää Nordean Jari Ohrankämmen.

Jos riskiä haluaa pienentää, osakesalkun tulisi olla hyvin hajautettu. Vaikka huippusijoittaja Warren Buffett on todennut, että hajautus on suojautumista tietämättömyydeltä, tavallisen sijoittajan ei kannata ottaa kommentista opikseen.

– Sijoittaja, jolla on korkea riskinsietokyky ja valtavat resurssit, voi tietysti ottaa enemmän riskiä, Ohrankämmen kiteyttää.

– Osa voi olla sitä mieltä, ettei osakkeita tarvitse hajauttaa maailmanlaajuisesti, koska Helsingin pörssi on kansainvälinen. Siellä on kuitenkin hyvin suppeasti eri toimialoja.

Tuottamattomat rahastot?

Jos tuntee itsensä epävarmaksi osakesijoittajaksi, pankit suosittelevat usein rahastoja. Rahastoissa ammattilaiset huolehtivat säästäjän puolesta mahdollisesti hankalalta tuntuvasta osakesalkun maailmanlaajuisesta hajauttamisesta ja arvioivat, minkä yritysten osakkeisiin kannattaa tällä hetkellä sijoittaa.

Rahastosijoittamisen riskiä pidetään usein suoraa osakesijoittamista pienempänä, koska ammattilaiset tekevät sijoituspäätöksiä. Kyynikot voisivat kuitenkin huomauttaa, tutkimuksista, joissa sattumanvaraisesti valitut osakkeet päihittivät arvonnousussa ammattilaisten valitsemat. Tyypillisin rahastosäästämiseen liittyvä ennakkoluulo onkin Pyhälän mukaan se, että hoitopalkkiot syövät suuren osan säästäjän rahoista.

– Rahasto onkin syytä tutkia huolella, mutta jos asiaa miettii, niin osaamisesta ja ammattitaidosta joutuu aina maksamaan.

– Rahasto-osuuden omistajia ei veloiteta erikseen rahaston tekemistä kaupoista, vaan kaupankäyntikulut vaikuttavat suoraan rahaston arvonkehitykseen, Ohrankämmen täydentää.

– Rahastot saavat suursijoittajan edut, joten kustannukset ovat yksityishenkilön kaupankäyntiä pienemmät.

Säästämistapaa valitessa täytyykin miettiä, millainen sijoittaja on. Jos taloutta seuraa aktiivisesti ja on kiinnostunut hoitamaan säästöjään aktiivisesti, osakesijoittaminen voi olla rahastosijoittamista tuottoisampaa. Rahastosijoittamisessa on Pyhälän mukaan puolensa, vaikka taidot riittäisivätkin osakesijoittamiseen:

– On sellaisia markkinoita, joille ei suorilla osakkeilla pääse. Esimerkiksi Kiinassa talous on niin säädeltyä, että markkinaan pääsee vain pankkien rahastojen kautta.

Kalliit kiinteistöt?

Finanssikriisin jälkimainingeissa houkuttelevana säästämisen muotona saattaa näyttäytyä myös sijoitusasunto. Pienten sijoitusasuntojen kalleus on kuitenkin kummankin asiantuntijan mukaan ennemmin realiteetti kuin ennakkoluulo, mutta muuten mielipiteet eriävät.

– Täytyy miettiä kaikkia niitä tekijöitä, joita yleensäkin miettii asuntoa ostaessa, mutta lisäksi on vuokralaiseen liittyvät riskit. Asunnosta saattaa olla hankala päästä eroon ja sitä on vaikea hajauttaa, joten riskit ovat suuret, Ohrankämmen huomauttaa.

– Jos varmistaa, että taloyhtiö on hyvä ja asunto on hyvällä paikalla, en näkisi hajautusriskiä, Pyhänen puolestaan toteaa.

– Hallinnointi voi tosin olla työlästä. Vuokralaiset voivat vaihtua ja voi tulla remontteja, jolloin tulon osalta voi tulla katkoja. Mutta jos hakee arvonnousua ja aikoo joskus realisoida asunnon, se voi olla hyvä vaihtoehto.

Kaiken kaikkiaan strategia on molempien asiantuntijoiden mukaan aina sijoittaessa tärkeä. Pitää miettiä oma kykynsä ottaa riskiä ja se, mitä tavoittelee sijoittamisella. Tärkeää on myös pitää kiinni suunnitelmistaan. Ja se tunnetuin myytti todella pitää paikkansa: rahaa ei pitäisi lepuuttaa turhaan käyttötilillä.

–Tälläkin inflaatioasteella rahan reaaliarvo laskee enemmän kuin käyttötileille maksetaan korkoa, muistuttaa Ohrankämmen.

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat