Vakuutushuijari lavastaa jopa oman kuolemansa

Tarinat oman auton kolhimisesta ja omaan kellarikomeroon murtautumisesta ovat tunnettuja kaikkialla. Ylimääräisen rahan hankkiminen pienellä huijauksella tuntuu olevan houkutteleva vaihtoehto jo pelkästään "helppoutensa" takia. Hurjimmissa tapauksissa lavastuksen kohteena saattaa olla jopa oma kuolema. Vanha sanonta tosin pitää paikkansa; valheella on aina lyhyet jäljet.

Tapiolan tutkimuspäällikkö Kari Leivo tutkii työkseen mahdollisia vakuutuspetoksia. Hän on pitkän uransa aikana törmännyt jos jonkinmoiseen huijausyritykseen.

– Yleensä nämä kaikenkarvaiset yritykset ovat aika kesyjä. Puhutaan esimerkiksi auton klommon suurentamisesta, Leivo kertoo.

Vakuutushuijauksessa yleistä on nimenomaan vahingon "plussaaminen" eli suurentaminen. Mahdolliset törmäysjäljet yritetään tavalla tai toisella saada suuremmiksi. Kokenut silmä kuitenkin huomaa eron oikean ja tahallisen vahingon välillä.

– Joskus vahingon plussaamisessa mennään yli rajojen. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät esimerkiksi autoon tulleet kolhut olisi olleet mahdollisia kyseisessä onnettomuudessa.

Omaiset valjastettiin kuolema-huijaukseen

Vaikka Leivon mukaan petoksen kohteet ovat yleensä materiaa, autoja ja kellarikomeroita, törkeimmät huijaukset leikkivät ihmishengellä. Leivo on itse todistanut tapausta, jossa henkilö otti kalliin vakuutuksen ja suunnisti ulkomaille.

– Tämän jälkeen hän tekaisi itselleen kuolintodistuksen ja sai omaiset hakemaan korvauksia.

Tapauksessa huomiota herätti se, että vakuutus oli hankittu juuri ennen tapahtumaa ja vielä useammasta eri firmasta. Kyseisessä tapauksessa asiaa selvittelivät myös ulkomaiset kontaktit, joiden apuun suomalaiset välillä turvautuvat.

– Yleensä juuri nämä henkilöitä ja heidän terveyttään koskevat huijausyritykset ovat niitä ikävimpiä, Leivo huokaa.

Autojen kylkien raaputtaminen tai tuulilasin rikkominen eivät paini samassa sarjassa näiden vakavien petosten kanssa. Suomen lainsäädännön mukaan rangaistus petoksesta on yleensä sakkoa tai ehdollista vankeutta.

Huijarin prototyyppi

Tutkimusten mukaan noin joka viides suomalainen tuntee vakuutushuijarin tai ainakin huijausta tavalla tai toisella yrittäneen henkilön.

– Vakuutusten kanssa pelleilevä on usein hyvin koulutettu, hyvin toimeentuleva arviolta 30-vuotias miespuolinen henkilö, Leivo kertoo.

– En tiedä onko ikä sidoksissa näihin huijauskohteisiin, mutta tämä voisi selittää esimerkiksi autojen vahingoittamisen suosion nousun, Leivo päättää.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat