Tutkimus paljasti karun totuuden vanhustenhoidon alennustilasta

Professori Sirkka-Liisa Kivelä kertoi Studio55.fi-ohjelmassa karut luvut ja totuuden vanhustenhoidon tilasta Suomessa.

Vanhustenhoidon huonosta jamasta on kuultu omaisten suulla jo pitkään. Professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoi Studio55.fi-ohjelmassa, että myös tutkijoilla on ollut puolueetonta tutkimustietoa jo pidemmän aikaa.

Viime vuonna julkaistiin kolme valvontaviranomaisen raporttia ja kartoitusta suomalaisesta pitkäaikaishoidosta ja nimenomaan vanhusten pitkäaikaishoidosta. Raportit puhuvat Kivelän mukaan karmeaa kieltä.

– Nämä valvontaviranomaisten raportit tuovat selvästi esille sen, että kyllä meillä on paljon huonoa hoitoa. Meillä on erittäin hyvää hoivaa ja pitkäaikaishoitoa myös, mutta valitettavan paljon huonoa, Sirkka-Liisa Kivelä totesi Studio55.fi-lähetyksessä.

Hän otti esimerkiksi raporteista yhden, Valviran tekemän. Kivelä kertoi, että Valvira lähetti kyselynsä kaikkiin ympärivuorokautisiin palvelutaloihin ja vabnhainkoteihin, joita oli noin 1500. Noin 1250 niistä vastasi kyselyyn.

Sen jälkeen Valvira analysoi omien kriteereidensä perusteella sen, kuinka paljon meillä Suomessa on hyvää hoitoa ja kuinka paljon huonoa ja ala-arvoista hoitoa. Kivelä muistutti, että Valviran kriteerit täyttävät vain perushoidon tason kriteerit eikä siihen kuulu minkäänlaista ylimääräistä hoitoa.

– Valvira kertoo raportissaan, että seitsemän näistä noin 1250 yksiköstä täytti erinomaisesti ne heidän kriteerinsä. Ja vain 149 täytti ne kriterit alimmalla mahdollisella tasolla. 190 Valvira pani tehovalvontaan.

– Minulla on ihan samanlainen kuva omien tutkimusteni ja kansalaisten yhteydenottojen perusteella. Hyvän ja erinomaisen hoidon määrä on meillä huomattavasti pienempi kuin huonon hoidon määrä.

Suomessa myös ikäsyrjintää

Sirkka-Liisa kivelä kertoi ohjelmassa, että hän on jo 30 vuoden ajan ollut sitä mieltä, että Suomessa on enemmän ikäsyrjintää kuin muissa Pohjoismaissa.

Tämä näkemys korostui, kun eduskunnan kaksi valiokuntaa pyysi Kivelää antamaan lausunnon valtioneuvoston selonteosta, ihmisoikeuspolitiikasta Suomessa vuonna 2009.

– Se oli paksu, pari sataa sivua, selonteko, ja siinä todella oli ansiokkaasti kerrottu, mitä Suomessa on tehty. Ja Suomessa on paljon tehty naisten, lasten, seksuaalivähemmistöjen, kielivähemmistöjen, vammaisten ja rotuvähemmistöjen syrjinnän ehkäisemiseksi. Mutta mikä sieltä puuttui: iäkkäät.

– Tämä valtioneuvoston selonteko sai minut vakuuttuneeksi, että tässä maassa ei sillä tasolla edes tunneta ikäsyrjintää. Ja kyllä se myös osoitti, että emme ole tehneet mitään ikäsyrjinnän ehkäisemiseksi, Kivelä totesi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Sirkka-Liisa Kivelä puhui iäkkäiden asemasta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat