Tutkija lähetyksessä: Näin Fabergésta tuli maailman kuulu

Fabergé-asiantuntija Ulla Tillander-Godenhiem kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi Fabergén kultasepänliike menestyi niin hyvin.

Tutkija Ulla Tillander-Godenhielm uskoo, että Fabergén menestys oli Carl Fabergén ansiota. Tämä venäläinen kultaseppä tunnetaan parhaiten Fabergén pääsisäismunista.

– Se miten hän kouluttautui, on erittäin kiinnostava asia. Hänen mahtava koulutuksensa oli juuri se, mikä sai aikaiseksi näitä esineitä, Tillander-Godenhielm sanoi.

Carl Fabergé sai ammattiopin isänsä verstaalla. Tämä oli tavallista kaikille, jotka olivat toisen polven kultaseppiä. Hän lähti käymään ulkomailla ja palasi Pietariin 24-vuotiaana.

– Häntä ei oikeastaan tarvittu vielä silloin perheyrityksessä, vaan hän hakeutui Talvipalatsiin, Tillander-Godenhielm kertoi.

Noin 15 vuoden aikana hän hoiti keisareiden ja keisarinnojen kokoelmia. Hän kunnosti, tarkisti, puhdisti ja käsitteli aarteita ja oppi, miten ne on valmistettu.

– Näistä hän sai sen idean, että luovutaan vanhasta, tavanomaisesta kultasepän työstä ja ruvetaan valmistamaan näitä pieniä, herkullisia taide-esineitä, Tillander-Godenhielm .

Yhdellä iskulla koko Pietari otti uuden idean vastaan. Keisariperhe ihastui Fabergén esineisiin, ja sen myötä innostus levisi Englantiin, Ranskaan, Saksaan sekä Siiamin kuningaskuntaan.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mistä keisariperheen pääsiäismunaperinne sai alkunsa.

Lue myös:

    Uusimmat