Tiedekirjailija lähetyksessä: Näin konkreettinen tekeminen vaikuttaa mielenlaatuun

Tiedekirjailija Jaana Venkula kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi tekeminen on hyödyllisempää kuin ajattelu.

Neljän, viiden vuoden sisällä neurotieteilijöiden tutkimukset ovat alkaneet osoittaa, että työhyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeä tehdä sellaisia tekoja, jotka ovat ihmisen evoluutiossa liittyneet hengissä säilymiseen. Tekeminen voi olla neulomista, tiskaamista, siivoamista, majojen rakentamista tai autojen korjaamista.

– Itselleni keskeinen tutkija Kelly Lambert löysi tämän. Yleensä ajatellaan, että mielen pitää muuttua, jotta teemme oikeita tekoja. Tämä on vienyt siihen, että ihmisen pitää aina ajatella positiivisesti. Täytyy aina olla tyyni ja mielenrauha. Se on ihan pieleen ajateltu, tiedekirjailija Jaana Venkula sanoi.

Ihmisiin on iskostunut hyvin voimakkaasti, että asioita yritetään vatvoa ja selvittää mielessä. Naisilla näyttää olevan suurempi taipumus vatvoa kuin miehillä. Tutkijoiden mukaan tästä syystä naisilla on myös suurempi taipumus sairastua masennukseen.

– Semmoisina aamuina, kun toivot, että olisit kuollut – semmoisiakin aamuja saattaa tulla – niin käynnistä vaikka astioiden tiskaaminen. Kun käynnistät käsillä tekemisen, olet konkreettisessa yhteydessä johonkin, joka on säilyttänyt elämää, Venkula neuvoi.

Kun käytämme käsiä ja motoriikka on muutenkin mukana tekemässä hyödyllisiä ja konkreettisia asioita, motorinen keskus on yhteydessä tunnekeskukseen, jossa alkavat hormonit hyrräillä. Nämä ovat puolestaan yhteydessä ihmisen korkea-asteiseen ajatteluun eli ongelmanratkaisuun.

Lambert sekä muut tutkijat toteavat, että maailmanlaajuinen masentuneisuus johtuu siitä, että kehä ei enää käynnisty.

– Tästä syystä tarvitsemme masennuslääkkeitä, jotka eivät kuitenkaan auta poistamaan ongelmaa. Mitä enemmän ihminen joutuu toimimaan tietokoneella, sitä enemmän hänen pitäisi vastapainoksi tehdä kaikkea arkista, Venkula totesi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, minkä viiden portaan menetelmän avulla ihmisten väliset ristiriidat ratkeavat.

Lue myös:

    Uusimmat