Tämä on tuoreille äideille kaikkein vaikeinta

Neuvolassa yli 30 vuotta työskennellyt Raija Kuusisto kertoo, mihin asioihin tuoreet äidit tarvitsevat vauvanhoidossa apua.

– Imetys on mahdottoman iso asia. Sen käynnistyminen ja sujuminen mietityttävät monia. Hirveän harvoin päästään niin helpolla, että laitetaan vain tissi suuhun ja vauva alkaa imeä, Raija Kuusisto sanoo.

Imettävää äitiä askarruttaa muun muassa, kuinka usein lapsen tulee päästä rinnalle.

– Vielä 1960–1970-luvuilla kaikki oli selvää: lasta syötettiin tasan neljän tunnin välein. Vaikka lapsi olisi itkenyt, äiti odotti, että edellisestä syötöstä tuli kuluneeksi tuo neljä tuntia. Jos vauvaa syötettiin sitä aikaisemmin, se tehtiin vähän salassa ja huonolla omallatunnolla.

Nykyään suositaan lapsentahtista imetystä ja hoitamista.

– Ensisynnyttäjät ovat tosi ihmeissään, että pitääkö lasta tosiaan imettää ja pitää sylissä koko ajan? On myös esillä sellaista asennetta, että imettäminen olisi ainoa oikea syöttämisen tapa. Korvikkeisiin turvautumiseen on iso kynnys, Kuusisto sanoo.

Vastenmielinen napa

Myös hoitotoimenpiteet mietityttävät tuoreita äitejä.

– Navan hoito koetaan aika vaikeana. Se on kuiva, heiluu, vuotaa vähän verta ja haiskahtaa. Sitä pidetään vastenmielisenä eikä tiedetä, miten sitä tulisi koskea, Kuusisto sanoo.

– Vaipat sen sijaan ovat nykyään hirveän helppoja. Niiden käytön oppii muutamassa päivässä. Asiaan saa tuntumaa jo sairaalassa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat