Tällainen naapuri ärsyttää – Kuulutko joukkoon?

Ärsyttävä naapuri tuntuu olevan sellainen, jonka elämästä aiheutuu ääntä. Lisäksi ihmiset valittavat tupakoinnista, grillaamisesta sekä toisten kyttäämisestä.

Äänet. Ne hiertävät eniten naapureiden välejä.

– Yleensä äänet koetaan häiriöksi erilaisten elämänrytmien tai -tapojen takia. Pienten lasten liikkumisesta ja leikkimisestä aiheutuva kopina haittaa alapuolella asuvaa vanhusta. Vanhuksen tapa katsoa televisiota kovalla volyymilla taas ärsyttää parempikuuloisia, isännöitsijä Esa Mäkinen sanoo.

Juhlien pitäminen yömyöhään saa naapurit näkemään punaista lähes takuuvarmasti, mutta ärsytyskynnyksen ylittämiseen ei välttämättä vaadita edes pirskeitä.

– Jo se, että joku iltamyöhään töistä kotiin palaava menee suihkuun, aiheuttaa joillekin tarpeen valittaa. Hämmästyttävän usein tulee palautetta myös siitä, että naapurissa tunnutaan rakentavan jotakin keskellä yötä: kopistellaan ja siirrellään huonekaluja. Ehkä tuollaisissa tapauksissa joku on vaikka unen puutteessa intoutunut imuroimaan.

– Tavallisesta puheestakin valitetaan silloin tällöin. Kun äänen kulkeutumista asunnosta toiseen joskus mitattiin rivitaloissa, havaittiin, että seinänaapuri kuulee toisen puhelinkeskustelun makuuhuoneeseen saakka. Seksiäänistä valitetaan harvemmin – parinkymmenen vuoden aikana niitä on osunut omalle kohdalleni muutama, Mäkinen sanoo.

Häädön saadakseen tehtävä "aika paljon pahojaan"

Koiran haukkuminen on valitusten vakioaihe.

– Itse menisin ennen isännöitsijän puoleen kääntymistä kysymään naapurilta rakentavassa hengessä, onko hän tietoinen, että tällaista on alkanut kuulua. Eihän omistaja huomaa ongelmaa itse, jos lemmikki on hänen kotona ollessaan aivan hiljaa.

– Toiset voivat pitää koettelemuksena jo sitä, että koira haukkuu aamulla vartin, toisia se ei haittaa.

Voiko koiran haukkumisen takia saada häädön?

– Jos asuu vuokra-asunnossa ja on niin piittaamaton, ettei huomautuksista huolimatta tee asialle mitään, niin miksipäs ei? Ei se silti kovin yleinen häätöperuste ole. Suomessa vuokralaisen suoja on niin hyvä, että täytyy tehdä aika paljon pahojaan ennen kuin häätöä todella ryhdytään hakemaan.

– Häätöprosessikin on varoituksineen ja oikeudenkäynteineen melko hidas. Se ei välttämättä tuo helpotusta kärsiville naapureille kuin vasta kahden–kolmen kuukauden kuluttua. Helpoiten häädön saa niskaansa, kun jättää vuokrat maksamatta, Mäkinen sanoo.

"Sinne ei ole pakko katsoa"

Äänten lisäksi ihmiset valittavat naapureiden aiheuttamista hajuhaitoista.

– Tupakoitsija häiritsee kaikkia muita saman talon asukkaita. Savu leviää sisällä polttavan ihmisen kodista vanhemmissa kerrostaloissa tyypillisen yhteiskanavatuuletuksen kautta helposti naapuriasuntoihin. Lasitetulla parvekkeella käry taas nousee kerros kerrokselta ylöspäin kuin savupiipussa.

Jotkut eivät siedä grillaamisesta aiheutuvia tuoksuja.

– Parvekkeella grillaamista ei voi kieltää, mutta avotulta ei saa käyttää. Se, onko hiiligrilli avotuli, on kunkin itsensä tulkittavissa, Mäkinen sanoo.

Itsensä grillaamisesta aiheutuvista näköhaitoista Mäkinen ei ole valituksia saanut.

– On kunkin oma asia, ottaako omalla parvekkeellaan aurinkoa ja miten silloin pukeutuu. Jos asia häiritsee naapuria, sinne ei ole pakko katsoa.

Entä häiritsevätkö "naapurikyttääjät" ihmisiä – valitetaanko valittajista?

– Kyllä kyttäysvalituksiakin joskus tulee. Mutta minkäs sille tekee, jos joku on aina oven tai ikkunan raossa – silmillänsä saa katsella. Tällaisille kyttääjille ei voida tehdä mitään, ellei heidän toimintansa muutu joksikin hyvin konkreettiseksi teoksi. Esimerkiksi videokameran asentaminen ja sillä naapureiden vahtaaminen on laissa rangaistavaa, Mäkinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat