Taidegalleristi: Kaikesta ei täydy pitää

Galleristi Kaj Forsblom tyrmää oletuksen siitä, että nykytaidetta on vaikeaa ymmärtää. Taidetta ei tarvitse analysoida puhki vaan lähestyä avoimin mielin tunteella.

Moderni taide ei ole sen vaikeampaa ymmärtää kuin musiikki tai kirjallisuuskaan. Galleristi Kaj Forsblom korostaa, että taidetta katsotaan tunteella.

− Meille on opetettu koulussa, että jos taideteos ei esitä jotain, se ei ole taidetta. Tämä käsitys joutaisi jo romukuoppaan, Forsblom sanoo.

Miten toimit, kun ostat kaupasta esimerkiksi uudet verhot? Tuskin etsit niistä tunnistettavaa maisemaa. Puhumattakaan siitä, että yrittäisit jotenkin ymmärtää ikkunan eteen sijoitettavia kangaskaistaleita. Teet valintasi loppupeleissä tunteella.

− Taidetta tulisi ajatella täysin samalla lailla. Teoksesta joko pitää tai ei. Ei sitä tarvitse pystyä lukemaan a:stä ö:hön.

Rohkeasti taidenäyttelyyn

Suomalaiset nauttivat Forsblomin näkemyksen mukaan kiitettävästi taiteen tarjoamista mahdollisuuksista. Jokainen oppii ymmärtämään taidetta, jos sitä vain alkaa harrastaa.

Aloittelijan kannattaa suunnata vaikka lähimpään museoon.

− Siinä taiteesta nauttiminen eroaa esimerkiksi musiikista, ettet voi vain napsauttaa autoradiota päälle. Mutta taidenäyttelyissä käyminen on hyvää ajanvietettä. Samalla saat hyötyliikuntaa, Forsblom sanoo.

Aloittelijalle Forsblom vinkkaa, että aina voi myös vaihtaa aurinkomatkan kulttuurilomaan Pariisin tai Lontoon kaltaiseen metropoliin.

− Kierrä näyttelyitä ja kytke tunne päälle: mistä pidät ja mistä et? Myös ruoka on taidetta, joten syö matkan aikana hyvin.

Ota taide viihteenä

Entä jos moderni taide ei yrityksistä huolimatta tunnu omalta?

− Kaikesta ei täydy pitää! Mutta jos et pane itseäsi likoon, et saa ylipäätään tietää, mistä pidät. Kun seuraat taidetta pidemmällä aikavälillä, silmäsi kouliintuu. Entiset inhokit saattavat vaihtua muutaman vuoden kuluttua suosikeiksi.

Taiteesta nauttimisen pitäisi olla ennen kaikkea iloista ajanvietettä. Visuaalinen nautinto kuuluu jokaiselle, taustoista ja perehtyneisyydestä riippumatta.

Taiteesta voi nauttia käymällä näyttelyissä ja gallerioissa sekä hankkimalla teoksia omaan kotiin.

− Kun seinät ovat täynnä ja ryhdyt ostamaan taidetta varastoon, touhu muuttuu keräilyksi ja tällöin astetta vakavammaksi. Mutta taiteeseen voi myös suhtautua viihteenä, Forsblom kannustaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat