Taide sijoituskohteena

Taiteen kerääminen tai siihen sijoittaminen lähtee tunnepohjalta. Väkisin ei taidetta kannatta ostaa, vaan omia mieltymyksiä tulisi seurata. Taantuman aikana myös taidemaailma kokee muutoksia.

Huutokauppakamari Bukowskin toimitusjohtaja Christian Bomanin mukaan taloudellinen taantuma ei ole näkynyt Suomessa vielä taiteen hintojen muutoksena.

"Taantuma on näkynyt ennemmin siinä, että määrällisesti suurempi osa jää myymättä. Hyvä, laadukas taide pitää kyllä hintansa."

Taantuma saa ihmiset käyttäytymään varovaisemmin sijoitusmarkkinoilla sekä pohtimaan vaihtoehtoja eri sijoituskohteiden välillä. Taiteeseen voi Bomanin mielestä sijoittaa, kunhan se on hyvää.

"Taiteeseen kannattaa sijoittaa aina, jos ostaa hyvää ja laadukasta. Taiteeseen sijoittaminen on pitkän tähtäimen sijoittamista, ei lyhyen. Tärkeää on, että itse pitää teoksesta."

Taide on itseä varten

Kun rupeaa keräämään jotain, tärkeintä on, että pitää itse keräilykohteesta.

"Se on taiteen idea, siitä pitää nauttia. On virhe ruveta keräämään jotain vain siksi, että joku muu on sanonut, että sitä pitää kerätä."

Toimitusjohtaja sijoittaisi itse 1900-luvun alun hyvään, laadukkaaseen taiteeseen.

"Ostaisin ehkä Santeri Salokiveä tai Sigrid Schaumania. Tietysti vanhoilta mestareilta löytyy hienoja taideteoksia, mutta ne ovatkin sitten jo selvästi kalliimpia. Näitä 1900-luvun alun teoksia saa vielä toistaiseksi halvemmalla, muutamasta tonnista kymppitonniin."

Boman muistuttaa, että sijoitus taiteeseen on esteettinen kokemus ja ennen kaikkea itseensä sijoittamista.

Lue myös:

    Uusimmat