Rakennustarvikekauppias lähetyksessä: Tämän vuoksi vanhat materiaalit ovat parempia kuin uudet

Rakennustarvikekauppias Anette Ringbom kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi vanhojen rakennusten kunnostuksessa on tärkeää käyttää vanhoja perusmateriaaleja.

Vanhassa rakennuksessa hirsien välit, karmien ja oven välit sekä kaikki raot pitäisi tilkitä pellavarivellä. Nykyään usein käytettävä polyuretaanivaahto ei sovellu rakennustarvikekauppias Anette Rinbomin mukaan ollenkaan iäkkääseen taloon.

– Joskus kun haluaa korjata, se on sitkeää ja todella hankala poistaa. Se ei ole mitenkään ekologista. Se on myrkyllistä, ja myös sen valmistus on huonoa. Se kutistuu ajan myötä. Kun rakennetaan sataa vuotta nähden, niin uudet materiaalit kestävät 25–30 vuotta, Ringbom totesi.

Tuohi on yksi yleisimpiä suomalaisia materiaaleja, joita käytettiin ennen vanhaan. Se on aivan erinomainen kosteuden eristäjä, joten kaikkien kivi- ja puumateriaalien väliin laitetaan tuohta.

– Esimerkiksi sokkelissa, kun kivi on maata vasten, kosteus nousee sitä myötä. Jo se nousee hirteen, niin hirsi tulee lahoamaan. Mutta väliin laitetaan tuohta. Tuohta kaikkiin niihin paikkoihin, jossa kosteus voi olla puun kanssa tekemisissä. Se kestää satoja vuosia, Ringbom neuvoi.

Punamulta on perinteinen väri vanhan talon seinässä. Punaisen lisäksi voidaan tehdä harmaata, keltaista tai mustaa keittomaalia. Väriaine on metallijauhetta ja esimerkiksi punainen väri tulee raudasta. Sideaine eli aine, joka pitää värin seinässä, on vehnä- tai ruisjauhoa.

Keittomaalin hyvä puoli on se, että se läpäisee kosteutta. Tämä ominaisuus on erittäin tärkeää vanhassa rakennuksessa.

– Sisätiloissa muodostuu aina kosteutta ihan vain senkin vuoksi, että siellä on lämmintä ja ulkona kylmää. Kosteuden on päästävä seinän läpi ulos. Jos seinän maalaa lateksityyppisellä tiiviillä maalilla, kosteus jää maalin taakse ja lahottaa rakennusta, Ringbom kertoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miten vanhan ikkunan voi korjata itse.

Lue myös:

    Uusimmat