Rakennusalan ammattilainen: Töissä sinnitellään särkylääkkeiden voimin

Tasapuolinen eläkejärjestelmä? 25:57

Studio55.fi -lähetyksessä vieraana olleet erikoistutkija Noora Järnefelt ja maalari Pirjo Perkiökangas ovat eri mieltä siitä, kuinka Suomen eläkejärjestelmää kannattaisi muuttaa.

58-vuotiaan maalarin Pirjo Perkiökankaan mielestä olisi hyvä, jos eläkeikä määriytyisi iän sijasta työuran pituuden mukaan ainakin fyysisillä aloilla. Perkiökankaan mukaan rakennusalalla ei enää työskentele kovin paljon hänen ikäisiään siitä syystä, että fyysinen työ kuluttaa työntekijät loppuun jo ennen eläkettä.

– Osa jää jo aiemmin työkyvyttömyyseläkkeelle ja osa sinnittelee töissä, sillä eiväthän nämä tulot niin isoja ole. Sitten paremman eläkkeen toivossa sinnitellään särkylääkkeillä ja pienellä voimistelulla, sanoo Perkiökangas.

Rakennusliitolla on tällä hetkellä käynnissä Elävänä eläkkeelle! -kampanja, jolla ajetaan muun muassa joustavien eläkejärjestelmien säilyttämistä.

– Joustavat eläkejärjestelmät pitää pystyä säilyttämään, pitäisi pystyä jäämään 63-vuotiaana (eläkkeelle), koska monellahan 63-vuotiaalla rakennusalalla on jo yli 40 vuotta työuraa takana, varsinkin miehillä, sanoo Perkiökangas.

Eläketurvakeskuksen erikoistutkijan Noora Järnefeltin työuran pituuden mukaan määräytyvä eläkejärjestelmän ei ole kuitenkaan ongelmaton.

– Niihin (järjestelmiin) liittyy sellaisia ongelmia, että miten se työuran pituus lasketaan jokaisen yksilön kohdalla. Että todennäköisesti ainakin hyvin pitkä siirtymisaika tarvittaisiin, ennen kuin voitaisiin siirtyä sellaiseen järjestelmään, toteaa Järnefelt.

Perkiökankaan mielestä eläkeiän nosto olisi katastrofaalista ainakin raskaiden, fyysisten alojen työntekijöillä.

– Tällä hetkellä jo rakennusalalla jäädään noin 61-vuotiaana eläkkeelle. Niin kuka jaksaa sinne 67 vuoteen asti? Perkiökangas ihmettelee.

Järnefeltin mukaan eläkejärjestelmä on todellisuudessa paljon reilumpi kuin mitä yleinen mielikuva on.

– Jos nyt keskustellaan elinajan pituudesta ja siitä, kuinka kauan ehtii kukakin olla eläkkeellä, niin itseasiassa ensinnäkin työtekijätkin ehtivät olla elävänä eläkkeellä. Työntekijämiehillä on vanhuuseläkeaikaakin reilut 13 vuotta ja työntekijänaisilla melkein 19 vuotta, sanoo Järnefelt.

Miten eläkeputken poistaminen vaikuttaisi eläkkeisiin? Katso Järnefeltin ja Perkiökankaan haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat