Punaiselta Ristiltä luottamuksellista puhelinseuraa omaishoitajille

Suomen Punainen Risti käynnistää Juttuluuri-puhelinpalvelun kotonaan läheistään hoitaville. Tällä viikolla avautuvassa valtakunnallisessa palvelussa päivystävät koulutetut vapaaehtoiset, joiden kanssa omaishoitaja voi keskustella arjen suurista ja pienistä huolista. 

Omaishoitajan huolenaiheita voivat olla esimerkiksi yksinäisyys, huolten aiheuttama unettomuus, turvattomuus, väkivallan kokeminen tai läheisen menettäminen. Puheluihin vastaavat vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia ja palveluun voi soittaa nimettömänä.

– Juttuluuri tukee omaishoitajan hyvinvointia, sillä elämä helpottuu ja rikastuu, kun asioita voi jakaa luottamuksellisesti. Jo vartinkin juttutuokio katkaisee arjen rutiinit. Omaishoitajat voivat kertoa arjen haasteista ja hoitotyön vaativuudesta, mutta myös hyvistä kokemuksista tai vaikkapa televisio-ohjelmista, sanoo omaishoidon koordinaattori Sisko Aalto Punaisesta Rististä.

Omaishoitajilla on niukasti omaa aikaa

Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, joista 60 000 tekee raskasta ja sitovaa hoitotyötä. Usein elämä rajoittuu neljän seinän sisälle, kun omaishoitaja ei voi jättää hoidettavaansa yksin ja voimia yhdessä ulos lähtemiseen ei ole. Soitto Juttuluuriin antaa omaishoitajalle mahdollisuuden kodin ulkopuoliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Juttuluuri-puhelinpalvelu avataan 5.3.2015. Vapaaehtoiset vastaavat puheluihin torstaisin kello 13–15 numerossa 0203 88100. Palvelu on suomeksi. 

– Omaishoitajuus tuo perheeseen haasteita, joiden vuoksi tunteet, arjen aikataulut, sukulaisuus- ja ystävyyssuhteet, taloudelliset kysymykset sekä monet muut asiat joutuvat koetukselle. Usein omaishoitaja jättää harrastukset ja keskustelu pyörii hoidettavan asioissa. Hoidettavan sanat voivat myös kokonaan kadota ja omaishoitaja joutuu puhumaan ”seinille”, kertoo Aalto.

Suomen Punainen Risti on tukenut omaishoitajia jo 21 vuoden ajan. Monipuolista ja ympärivuotista toimintaa järjestetään yli 60 paikkakunnalla. Omaishoitajille järjestetään muun muassa vertaistukea, virkistystä, koulutusta, ohjausta, neuvontaa ja hyvinvointileirejä.

Lähde: Suomen Punainen Risti 

Lue myös:

    Uusimmat