Pidä varasi kaupunkien keskustoissa – Lue mitä varkaat yrittävät nyt

Kesä on näpistelijöiden kulta-aikaa, poliisista muistutetaan. Taskuvarkauksilta voi välttyä pitämällä hyvää huolta tavaroistaan ja tietämällä etukäteen, mitä hämäyskeinoja näpistelijät saattavat yrittää käyttää.

Kesäkuukaudet tuovat kaupunkeihin lomamatkalaisia joka puolelta Suomea, ja näpistyksiä tapahtuu enemmän kuin muulloin. Suurin osa näpistyksistä olisi estettävissä huolellisemmalla toiminnalla.

– Jos jättää laukun penkille ja menee itse ostamaan jäätelöä kioskilta, ei ole yllättävää, että laukku viedään. Tilaisuus tekee varkaan. Tavaroita ei pidä jättää lojumaan, ylikomisario Juha Hakala Helsingin poliisilaitokselta toteaa.

– Lompakko suljettuun laukkuun, ja laukkua pitää valvoa.

Tarkkana avunpyytäjien kanssa

Vain mielikuvitus on rajana, kun näpistelijät keksivät uusia keinoja anastaakseen ihmisten lompakoita. Uusin ilmiö on tekeytyä apua tarvitsevaksi. Neuvoa kysyvät eivät siis aina ole liikenteessä vilpittömin mielin.

– Nyt on havaittu sellaista toimintaa, että tuntematon tulee kysymään neuvoa ja pyytää esimerkiksi kertomaan, mitä jossakin paperissa lukee. Kun uhri sitten alkaa kaivaa silmälasejaan laukustaan, laukku jää auki, jolloin sieltä varastetaan lompakko, Hakala kertoo.

– Tätä on tapahtunut esimerkiksi kaupoissa ja varsinkin ikäihmisille.

Myös yli-innokkaisiin kaupustelijoihin kannattaa suhtautua varauksella.

"Varkaus tapahtuu, kun sitä vähiten odottaa"

Käteistä nostettaessa tunnusluvun huolellinen suojaaminen on ehdottoman tärkeää. Varkaat kun eivät tänä päivänä urki tunnuslukuja pelkästään olan yli.

– Tekniikka on niin edistynyttä, että joku voi kätkeä automaatin viereen pienen kameran. Tunnusluku pitää suojata joka suunnasta. Itse teen niin, että pidän näppäimistön päällä lompakkoa toisessa kädessäni niin, että numerot peittyvät varmuudella niin ylhäältä, alhaalta kuin sivultakin.

Myös ripeys on tärkeää. Rahat kannattaa ottaa automaatista heti, ettei kukaan ehdi kaappaamaan niitä.

– Pitää keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Automaatille ei kannata mennä niitä näitä jutellen keskittymättä lainkaan rahan nostamiseen. Varkaus tapahtuu silloin, kun ihminen vähiten sitä odottaa. Varautuminen ja huolehtiminen ovat avainasioita.

Maalaisjärki auttaa yöaikaankin

Jotkut pohtivat kannattaako kaupunkien keskustoissa liikkua myöhään illalla. Hakala sanoo, ettei ilta-aikaan liikkumista tarvitse pelätä.

– Kyllä Helsingin keskustassa uskaltaa liikkua hyvillä mielin. Pääsääntöisesti vaikeuksiin joutuu, jos on liian päihtynyt.

Hakala ei lähde nimeämään alueita, joilla liikkuminen olisi erityisen vaarallista.

– Terve itsesuojeluvaisto kertoo, ettei mihin tahansa porukkaan kannata lähteä. Ja jos puistossa on suuri porukka meluamassa, kannattaa valita ehkä toinen reitti. Maalaisjärki riittää. Kun tietää mihin on menossa ja mitä on milloinkin tekemässä, niin silloin pärjää hyvin.

Kuvat: Colourbox

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat