Perheenäidin painajainen: Jo kolmas hometalo osui kohdalle

Kaiken piti olla vihdoin hyvin. Hometalojupakassa lähes kaiken menettänyt Eija* muutti lapsineen uuden miesystävän luokse, omakotitaloon maaseudun rauhaan. Ei mennyt kauaa, kun rajut oireet palasivat.

Sen piti olla uusi alku. Taakse oli jäänyt viiden vuoden hometalohelvetti, jonka myötä Eija menetti kotinsa ohella terveytensä, työpaikkansa ja avioliittonsa.

Kaikesta kokemastaan huolimatta neljän lapsen äiti ei ollut aikeissa luovuttaa. Elämään oli ilmestynyt uusi kumppani, jonka omakotitaloon Eija lapsineen muutti viime vuoden syyskuussa.

Ensimmäiset hengenahdistuskohtaukset iskivät pian muuton jälkeen.

− Ensin ajattelin, että olen vainoharhainen, tulossa hulluksi, Eija kertaa.

Pahat aavistukset heräävät

Ei mennyt kauaa, kun perheenäiti alkoi saada jatkuvia astmakohtauksia ja keuhkoputken tulehduksia. Hälytyskellot kilkattivat toden teolla.

Uusi kumppani jarrutteli Eijan tunnekuohua.

− Hän oli vähän että haloo, olen asunut talossa jo kolme vuotta, eikä minulla ole ollut mitään oireita.

Tosiasiassa mies oli kärsinyt jo tovin jatkuvasta nuhasta, nenäverenvuodosta ja voimakkaasta väsymyksestä. Hän laski ne työn piikkiin. Eijaan väite ei uponnut.

− Kävin viisi vuotta sellaisen helvetin läpi, että tiesin, ettei kaikki ole kunnossa.

Järkyttävä uutinen

Lopulta omakotitaloon saatiin paikalle tarkastajat mittaamaan kriittiset arvot. Lopputulos iski päin kasvoja kuin märkä rätti.

Tämä ei voi olla totta, Eija lamaantui. Talo oli Eijan edellisen kodin tavoin läpimätä. Vanha vuokra-asunto mukaan lukien kolmas koti, joka paljasti asukkailleen homeiset kasvonsa.

− Mietin, että miksi taas minä, mitä pahaa olen tehnyt! Monet ystävätkin sanoivat, että jos eivät tuntisi minua, ajattelisivat, ettei tuo voi olla mahdollista.

Parisuhde katkolle

Uusioperheen yhteiselo katkesi alkuunsa, kun Eija lapsineen muutti joulukuussa vuokra-asuntoon. Omakotitalosta revittiin auki kaikki kattoa, lattiaa ja seiniä myöten. Vain ulkorunko jäi paikoilleen.

Sekä rahakirstu että tuore parisuhde alkoivat natista liitoksissaan. Tällä kertaa taloudellisista korvauksista oli turha edes haaveilla.

− Talo on rakennettu vuonna 1968. Sen aikaisen määräysten mukaan sai tehdä vähän niin, näin ja noin, Eija huokaa.

Perheen oli otettava mittava lisälaina talon korjausta varten. Lyhennykset painoivat päälle, ja osansa huomiosta vaativat neljä lasta.

Tunnelma kiristyi siihen pisteeseen, että parisuhde ajautui katkolle.

− Rahastahan ne suurimmat kiistat tulevat. Olimme erossa pariinkin otteeseen muutamia kuukausia.

Kohti valoa

Tänä päivänä uusioperhe on jälleen yhdessä. Eija on puinut tapahtunutta miehensä kanssa pala palalta läpi. Näyttänyt vanhoja tarkastuskirjoja ja muita dokumentteja edellisen hometalon ajoilta, selittänyt uudelleen ja uudelleen, miksi tuntee ja reagoi kuten tekee.

Vihdoin kumppani ymmärtää.

− Olemme palanneet yhteen, ja asiat on sovittu. Meillä on vakaa aikomus palata kotiin syyskuun loppuun mennessä.

Myös oma fyysinen terveys on jälleen kunnossa. Vuokra-asuntoon muuton jälkeen Eija ei ole tarttunut kertaakaan astmapiippuun. Henkinen lasti on oma lukunsa.

− Monesti pysähtyy itsekin miettimään, että miten sitä on jaloillaan ja jaksaa uskoa eteenpäin. Mutta täytyy vain yrittää, soitella sinne tänne ja pyytää apua, Eija painottaa.

Asunnonostaja, ole valppaana!

Eija on joutunut oppimaan asumisen sudenkuopat vaikeimman kautta. Kovia kokenut perheenäiti toivoo vilpittömästi, että muut säästyisivät vastaavalta.

− Ehdottomasti kuvauttaisin talon putket ja ottaisin mikrobimäärityksen, hän painottaa asunnonostajille.

Eija näkee tilausta myös lakipykälälle, joka velvoittaisi talon tai minkä tahansa kiinteistön omistajaa päivittämään rakennusta nykynormien mukaisesti, jotta seuraaville omistajille ei tule yllätyksiä.

− Nyt kun joka ikinen mutka ja kulma on tutkittu ja laitettu nykyisessä kodissamme, ei tarvitse ainakaan itse pelätä, jos sen joskus myy.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Juttu on julkaistu alunperin 18.7.2011.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat