Pekka Haavistolla suora linja Darfurin sisseihin

Kansanedustaja, erityisavustaja Pekka Haavisto (vihr.) toimi vuosina 2005−2007 Euroopan Unionin Sudan-erityisedustajana ja oli mukana Darfurin rauhanneuvotteluissa. Haaviston pesti oli ensimmäinen laatuaan, joten kontaktit konfliktin osapuoliin oli luotava itse. Vuosien saatossa suhteet ovat kehittyneet niin hyviksi, että Haavisto voi matkustaa sissialueilla turvallisin mielin.

Suhteiden luominen Darfurin kriisin osapuoliin alkoi Nigerian rauhanneuvotteluissa vuonna 2005. Pekka Haavisto kertoo, että neuvottelut etenivät puuduttavan hitaasti. Pöydän ympärillä palloteltiin lausuntoja puolelta toiselle, ja lopputulosta ei näyttänyt syntyvän.

− Virallisten neuvottelujen seuraamisen sijaan aloin tarkkailla huoneessa olevia hiljaa pysytteleviä miehiä, Haavisto sanoo.

Kävi ilmi, että nämä miehet olivat lausuntoja pyörittelevien edustajien neuvonantajia, joilla oli suorat yhteydet taistelukentillä toimiviin sissijohtajiin.

Neuvonantajien avulla Haavisto pääsi pikkuhiljaa keskustelemaan suoraan taisteluja johtavien sissien kanssa. Haavisto tunnetaan hyvin Darfurin alueella, ja sissit tietävät, että hänestä on heille enemmän hyötyä kuin haittaa. Haavisto saattaa pystyä tuomaan kansainväliseen tietoisuuteen joidenkin sissiryhmien näkemyksiä, joita aikaisemmin ei ole otettu huomioon.

"Yes mr. Pekka, we are not going to shoot you"

Haavisto kertoo joutuneensa kerran Darfurissa työmatkalla lentämään helikopterilla sissien hallitsemien alueiden läpi. Ennen matkaa hänelle sanottiin, että lentämien on mahdotonta, koska sissit todennäköisesti ampuisivat kopterin alas.

Ongelmia ei syntynyt, sillä Haavisto kaivoi kännykkänsä esiin ja soitti alueita hallitseville sissijohtajille ja kertoi matkasuunnitelmistaan.

−Yes mr. Pekka, you can fly. We are not going to shoot you. (Kyllä herra Pekka, voit lentää. Emme ammu sinua.), kuului vastaus.

Harrastuksena panttivankien pelastaminen

Syksyllä 2007 jo kansanedustajan tehtäviin siirtynyt Haavisto luki uutisen, jossa kerrottiin kahden siviilin kidnappauksesta Pohjois-Sudanissa. Hän arveli, että asialla saattaisi olla sissiryhmä, jonka kanssa hän oli aikaisemmin ollut paljon tekemisissä.

Haavisto päätti soittaa ryhmän johtajalle paheksuakseen toimia ja ehdottaakseen panttivankien vapauttamista. Tällä kertaa Haavistoa kuunneltiin. Seuraavana päivänä Haaviston puhelin soi, ja sissijohtaja pyysi tätä tulemaan kohta vapautettavia panttivankeja vastaan. Sillä kertaa Haavisto ei päässyt itse paikan päälle, koska kansanedustajan työ Helsingissä sattui olemaan pahasti kesken.

− Olen iloinen, että pystyin auttamaan, Haavisto toteaa.

Haaviston poikkeukselliset suhteet Afrikan kriisialueiden toimijoihin ovat lähes korvaamattomia. Ulkoministeri Alexander Stubb nimittikin Haaviston erityisavustajakseen Sudanin, Eritrean, Etiopian sekä Somalian alueiden kriiseihin. Enää Haaviston ei tarvitse siis hoitaa Afrikan asioita vapaa-ajan harrastuksenaan.

Haastattelu on alun perin julkaistu maaliskuussa 2009.

Lue myös:

    Uusimmat