Otatko D-vitamiinia purkista? Tämä on tablettisi ällistyttävin ainesosa

Dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta kertoo, miten vitamiinit todellisuudessa valmistetaan.

Eri vitamiinit valmistetaan eri tavoilla. Valmistustapaan vaikuttaa muun muassa se, onko vitamiini rasva- tai vesiliukoinen.

– Rakenne vaikuttaa siihen, miten ja millä tavalla vitamiineja pystytään tekemään. Väistämättä tuleekin vastakkainasettelua synteettisen ja luonnollisen välille, Yvonne Holm sanoo.

Synteettinen valmistus tarkoittaa laboratorio-oloissa suoritettavia kemiallisia reaktioita, joiden lopputuloksena syntyy vitamiini.

– Kaikkia vitamiineja pystytään valmistamaan synteettisesti. Vain B12 on poikkeus sen suuren ja hankalan molekyylirakenteen takia. Muiden vitamiinien kohdalla on usein tarjolla eri vaihtoehtoja, eli vitamiinia voidaan joko eristää jostain luonnontuotteesta tai valmistaa synteettisesti.

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen, ja sitä löytyy muuan muassa maidon rasvasta ja kalanmaksaöljystä. A-vitamiinia voidaan eristää kalanmaksaöljystä, mutta useimmiten se tehdään synteettisesti.

B-vitamiinit

B-vitamiinit on iso ryhmä, johon kuuluu useita B-vitamiinin muotoja. B-vitamiineja on runsaasti hiivassa, ja esimerkiksi oluthiivaa käytetään vitamiininvalmistuksessa lähteenä. Vitamiinia voidaan eristää oluthiivasta, tai oluthiivaa voidaan suoraan lisätä valmisteisiin. Puhtaat B-vitamiinit haisevatkin yleensä hiivamaiselle.

B12 on siitä poikkeuksellinen, että sillä on valtava molekyylirakenne. Siksi sen syntetisoiminen on erittäin hankalaa. Sitä valmistetaankin fermentoimalla eli käyttämällä mikrobia, jolloin se alkaa tuottaa B-12-vitamiinia. B12:ta voidaan myös eristää maaperästä.

C-vitamiini

C-vitamiini on pieni ja helposti tehtävä molekyyli, ja sitä syntetisoidaan glukoosista eli sokerista. Lisäksi luonnossa on paljon vitamiinirikkaita luonnontuotteita, kuten acerola-kirsikka, ruusunmarja ja tyrnimarja, joista vitamiinia voidaan eristää. Tavalliset apteekeista löytyvät C-vitamiinit on kuitenkin valmistettu synteettisesti. Synteettinen valmistus on helppo tapa valmistaa vitamiinia suurissa määrin.

D-vitamiini

Suurin osa markkinoilla olevasta D3-vitamiinista tuotetaan lampaanvillasta. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, sitä löytyy rasvaisista lähteistä. Usein A- ja D-vitamiini esiintyvät samoissa lähteissä, ja alun perin tutkijat tiesivätkin vain A-vitamiinin olemassaolosta.

D3-muodon lisäksi on olemassa myös D2-vitamiinia, jota esiintyy sienissä ja kasveissa. Sitä ei juuri käytetä kaupallisessa tarkoituksessa, sillä sen hyväksikäytettävyys on huonompi kuin D3:n.

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen ja hankalasti tehtävä vitamiini. Siitä on olemassa monta eri muotoa. E-vitamiinia voi tehdä synteettisesti, mutta sen valmistaminen on muita vitamiineja kalliimpaa. Toisaalta E-vitamiinipitoisuudet ovat yleensä aika pieniä monivitamiinituotteissa.

E-vitamiinia löytyy lähes kaikista kasviöljyistä. Erityisen paljon sitä on vehnänalkioöljyssä, josta sitä voidaan eristää. E-vitamiinia käytetään myös säilöntäaineena elintarvikkeissa.

K-vitamiini

K-vitamiinia valmistetaan sekä synteettisesti, jolloin kyseessä on vesiliukoinen muoto, että kasvituotteista eristämällä, jolloin kyse on rasvaliukoisesta muodosta. Rasvaliukoinen K-vitamiini on muotoa K1. K-vitamiinilla on myös muoto K2, jota bakteerit tuottavat ihmiselimistössä ja joissakin elintarvikkeissa.

Markkinoilla on tarjolla vain paria erilaista monivitamiinivalmistetta, jotka sisältävät K-vitamiinia. Näissä tuotteissa K-vitamiini on muotoa K2, ja se on saatu eristämällä japanilaisista hapatetuista soijapavuista, natosta.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat