Näin valmistaudut eläkkeelle jäämiseen

Riittävätkö rahat, kun jään eläkkeelle? Mitkä asiat muuttuvat? Näitä kysymyksiä pohtivat monet eläkeiän kynnyksellä olevat. Studio55 kokosi yhteen eläkkeelle jäävän muistilistan, joka auttaa sinua valmistautumaan eläkeaikaan. Tapiolan hankejohtaja Niina Metsämäki kehottaa selvittämään seuraavat asiat hyvissä ajoin, jotta talouden suunnitteleminen olisi helpompaa.

1. Paljonko saat eläkettä? On hyvä selvittää eläkkeen suuruus viimeistään muutamaa vuotta etukäteen, jotta ehdit suunnittelemaan talouttasi. Eläkkeen suuruuden saat selville työeläkeotteesta, jonka työeläkeyhtiöt lähettävät koteihin vuosittain. Summaa voit tiedustella myös eläketurvakeskuksesta.

2. Mitä etuja työnantaja tarjoaa? Työnantajan tarjoamien etujen päätyttyä menot saattavat lisääntyä, jos työpaikka on maksanut puhelinlaskusi ja jos olet ajanut työsuhdeautolla. Lisäksi ota selvää, onko työnantaja hoitanut osan vakuutuksistasi.

3. Mitä etuja ammattiliitto tarjoaa? On hyvä muistaa, että työsuhteen päätyttyä myös ammattiliiton tarjoamat etuudet päättyvät. Jos liitto on esimerkiksi tarjonnut vakuutuksia tai jotain sellaista, mitä on tottunut käyttämään, se pitää jatkossa kustantaa itse.

4. Mitkä ovat vapaaehtoisten vakuutustesi pääteiät? Henkilövakuutusten pääteiät ovat yleensä 60–65 ikävuoden paikkeilla. Hoida vakuutusasiasi kuntoon ennen kuin terveydentilasi huononee.

5. Mitä terveydenhuoltopalveluita käytät? Mikäli olet tottunut käyttämään työterveyshuollon palveluita, jatkossa joudut siirtymään kunnallisten palveluiden käyttäjäksi tai maksamaan yksityisten lääkäriasemien käyttämisestä.

6. Mitä harrastat työn ohella? Aktiivisuus ja liikunta pitävät yllä hyvinvointia. Terveydellisten hyötyjen lisäksi liikunta ja harrastukset ovat mukavaa tekemistä, kun kalenteri on eläkkeellä tyhjillään. Varsinkin jos töistä poisjääminen tuntuu hankalalta, pidä huolta siitä, että sinulla on tekemistä. Niin saat arkielämääsi rytmiä.

7. Riittävätkö rahasi? Eläkesäästäminen olisi kannattanut aloittaa kolmekymppisenä, mutta 55-vuotiaanakin vielä ehtii, jos on valmis maksamaan suurempia kuukausisummia. Mikäli eläke tuntuu auttamattoman pieneltä, pohdi voisitko esimerkiksi vaihtaa asuntosi pienempään. Myös käänteinen asuntolaina on vaihtoehto asunnon vaihtamiselle.

8. Miten sijoitat omaisuutesi järkevästi? Vaikka eläkkeellä tulot ovat pienemmät, omaisuutta on silti saattanut kertyä esimerkiksi vanhemmilta saadun perinnön myötä. Kannattaa kartoittaa vaihtoehtoja, miten omaisuuden saa sijoitettua fiksuimmin. Kannattaa myös pohtia, minkä osan haluat käyttää itse ja minkä jättää perillisillesi. Muista silti nauttia oman työsi hedelmistä!

Lue myös:

    Uusimmat