Mainos

Näin säästät ruuassa – katso 14 helppoa vinkkiä!

Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttusen vinkkaa kuinka voit säästää ruokalaskussa.

Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen neuvoo helpot konstit ruokalaskun pienentämiseen.

1. Suunnittele

– Ruokaostoksissa voi säästää rahaa, kunhan viitsii nähdä hieman vaivaa ja suunnittelee mitä syö, Huttunen sanoo.

Huttusen mukaan kannattaa miettiä etukäteen, että mitä tarvitsee ostaa ja tehdä ostoslistaa.

– Kannattaa katsoa omat varastot, mitä siellä kaapissa jo ennestään on, Huttunen lisää.

Ruokaostoksiaan suunnittelemalla välttyy ostamasta liikaa, ja näin myös heittämästä ruokaa roskiin.

2. Luovu heräteostoksista

Huttunen sanoo, että heräteostoksista kannattaa luopua, koska niihin uppoaa yllättäviä summia rahaa.

– Esimerkiksi jos tekee kolme yhden euron heräteostosta viikossa, se tekee vuodessa jo 156 euroa, Huttunen toteaa.

3. Käytä tarjouksia

– Tarjouksia kannattaa käyttää hyväksi. Kauppojen tarjoukset vaihtelevat, ja niiden mukaan on hyvä ostaa, Huttunen neuvoo.

– Monista lehdistä löytää hyvin ilmoituksia ilmaisjakelulehtiä myöten. Kaupoilla on myös omia houkuttimia, esimerkiksi ulkotaulut, Huttunen kertoo.

4. Osta sesongin mukaan

Huttunen muistuttaa sesonkiajattelusta.

– Ennen näin ajateltiin aina, nykyään se tuntuu unohtuneen. Eli kannattaa ajatella, mikä on sesongin ruoka-aine. Esimerkiksi näin talvella juurekset, kaalit, sipulikasvit ja kuivatuotteet ovat edullisia ja niitä kannattaa suosia. Tuorevihannekset taas ovat nyt kalliita, Huttunen sanoo.

– Kalahan on terveellistä ja sitä pitäisi syödä. Kannattaa seurata, mikä on kunkin kalan liikkumis- ja pyyntiaika, sillä silloin niitä on tarjolla edullisesti marketeissa. Juuri nyt esimerkiksi made ja siika ovat edullisia, Huttunen neuvoo.

5. Tee isompia annoksia

– Ruuantekoa on hyvä keskittää. Suosittelen tekemään isompia annoksia kerralla, Huttunen sanoo.

– Siinä säästää myös aikaa!

6. Vältä kertakäyttökulttuuria

– Suosi isompia pakkauskokoja ja vältä kertakäyttötuotteiden ostoa, Huttunen neuvoo.

7. Valitse kauppojen merkkejä

Huttusen mukaan kauppojen omiin merkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Valitse kauppojen omia merkkejä, ne ovat usein edullisempia.

8. Leivo itse

– Leipominen kannattaa nyt, sillä leipomiseen tarvittavat raaka-aineet ovat tällä hetkellä edullisia. Valmiit leivonnaiset taas melko kalliita, Huttunen vinkkaa.

9. Pakasta

Huttunen sanoo pakastamisen olevan oiva keino säästää ruokalaskussa.

– Lohen voi ostaa kokonaisena, ja tehdä siitä jotain arkista viikolla, ja sitten leikata pakkaseen vaikka lohimedaljonkeja, joita voi sitten tehdä juhlavammin sunnuntaina, Huttunen sanoo.

Huttunen sanoo, että pakkasesta kannatta ostaa, koska siellä on usein tarjouksia. Lisäksi ruoka säilyy pakkasessa kauan.

– Pakastaa voi valmiita ruoka-annoksia, marjoja, vihanneksia, leivoksia, omenoita, yrttejä. Oikeastaan melkein mitä vain, Huttunen sanoo.

10. Tee ruokaostokset kerran viikossa

– Suosittelen tekemään kerran viikossa isommat ruokaostokset, jolloin kannattaa ostaa perusraaka-aineet, kuten lihat, Huttunen sanoo.

– Sitten voi tehdä kerran pari viikossa täydennysostokset, esimerkiksi työmatkalla kotiin mennessä. Silloin voi hankkia tuoreet raaka-aineet, kuten maidot ja leivät.

– Yhdellä kauppareissulla kannattaa myös viedä pulloja kauppaan! Voit käyttää palautusrahat ruokaostoksiin, ja siinäkin säästää, Huttunen sanoo.

11. Osta marketista

Isoimmat marketit ovat Huttusen mukaan edullisimpia paikkoja ostaa ruokaa tällä hetkellä.

– Niistä löytyy parhaita tarjouksia. Kioskit ja huoltoasemat taas ovat kalleimpia, Huttunen sanoo.

– Lähikauppojakin kyllä kannattaa pitää yllä. Pienet täyttöostokset kannattaa hakea niistä, ja onhan niissäkin silloin tällöin tarjouksia.

12. Säilytä ja kuljeta oikein

– Jotta ruoka ei mene pilalle, säilytä ruokaa oikein. Kuljeta ruoka myös kaupasta kotiin oikein. Esimerkiksi lihan kuljetus kesällä auton kuumassa takakontissa kannattaa miettiä. Olisiko kylmäastia hyvä? Huttunen vinkkaa.

13. Älä mene nälkäisenä kauppaan

Huttunen sanoo, ettei kauppaan kannata suunnata nälkäisenä.

– Silloin ihminen syö silmillään, ja tulee ostettua enemmän kuin tarvitsee!

14. Kokeile uusioruokaa

Myös kotivarasta ja ruokien rippeistä voi Huttusen mukaan keksiä kokattavaa.

– Katso pussien pohjat ja käytä tähteet, Huttunen sanoo.

– Parasta ennen -päivämäärän ohittaneet piimät ja maidot voi hyvin käyttää vaikkapa leivontaan. Kaikkea ruokaa voi käyttää, jos se ei ole pilalla.

Kuvat Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Mainos

Osallistu keskusteluun

Uusimmat: Studio55.fi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.