Näin julkiset tilat helpommiksi näkö- ja kuulovammaisille

Suomessa on noin 80 000 näkövammaista ja noin 760 000 kuulovammaista. Heille ulkona liikkuminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin normaalisti kuuleville ja näkeville.

– Näkövammaisten kannalta ongelmallista on, että laissa ei ole tarkkaan määritelty, millainen valaistus julkisissa tiloissa tai kaduilla on riittävä. Valaistuksen tehokkuuden mittaaminen ja todentaminenkin on vaikeaa, Invalidiliiton esteettömyysasiamies Harri Leivo sanoo.

– Näkövammaisia varten pitäisi olla myös enemmän ääniohjattuja liikennevaloja. Monesti niitä ei asenneta sen takia, että ääni koetaan asuinalueella häiritseväksi.

Niin ikään haasteellista näkövammaisille on linja-autossa matkustaminen.

– Toisin kuin junissa, niissä ei ole pysäkkikuulutuksia. Tiedon seuraavasta pysäkistä pitäisi tulla myös kuulon kautta, ei vain visuaalisesti, Leivo sanoo.

Kuulovammaisia varten Leivo puolestaan toivoisi enemmän induktiosilmukoita teatterien, auditorioiden ja juhlasalien kaltaisiin julkisiin tiloihin.

– Induktiosilmukka on kuparijohto, joka talon rakenteisiin asennettuna vahvistaa mikrofonista tulevan äänen niin, että kuulovammainen kuulee sen oman kuulolaitteensa kautta, Leivo sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat