Näin ehkäiset asunnon märkätilojen ongelmia − asiantuntija neuvoo

Asunnon märkätilat ovat aiheuttaneet ongelmia aina tälle vuosituhannelle asti. Hyvä uutinen on se, että tänä päivänä märkätilarakentaminen on takavuosiin verrattuna laadukasta.

Märkätilojen suurin ongelma aina tälle vuosituhannelle asti on ollut se, etteivät ne ole pitäneet kunnolla vettä. Lattian kallistukset ovat olleet huonot tai laatoitus on tehty väärin, minkä vuoksi vedet ovat virranneet muualle kuin lattiakaivoon.

Virheistä on onneksi sittemmin opittu. Erityisesti ilmanvaihdon merkityksen ymmärtämisessä on menty eteenpäin.

− Tänä päivänä märkätilojen rakentamisessa täytyy olla mukana alan ammattilaisia, jotka asentavat vedeneristeet. Niistä tehdään vielä kalvotestit ennen kuin märkätilat hyväksytään käyttöön, AsTe ry:n toiminnanjohtaja Hannele Rämö kertoo.

Lattialämmitystä käytetään väärin

Märkätilojen rakentamisessa piilee silti yhä sudenkuoppia. Rämön mukaan rakennuttajat, tilaajat tai remontoijat haluavat usein kylpyhuoneeseen lattialämmityksen. Samalla seinään kiinnitetty lämmityspatteri, niin sanottu rättipatteri, heivataan menemään.

− Näin ei pitäisi tehdä koskaan! Rättipatteri kannattaa säilyttää siitäkin huolimatta, että kylpyhuoneeseen tehdään myös lattialämmitys, sillä lattialämmitys ei riitä yksin lämmittämään tilaa riittävästi.

Lattialämmityksen tehtävä ei ole ylipäätään lämmittää huonetilaa. Lämmöt nousevat helposti liian korkeiksi, ja nurkkiin alkaa kertyä bakteerikasvustoa; alussa punertavaa ja myöhemmin tummuvaa.

− Bakteerikasvusto ei ole vielä merkki siitä, että vesieristeet ovat menneet rikki, mutta se kertoo tilan puutteellisesta ilmanvaihdosta. Rättipatteri on ensiarvoisen tärkeä, sillä siitä lähtee lämpösäteilyä, joka kierrättää erilaisia ilmoja.

Avainasemassa lämmöneristys

Märkätilaremontissa on tarpeen myös suunnitella huolella lämmöneristys betonimassojen alle. Tarkoitus ei ole lämmittää kerrostalossa alla olevaa naapurin kattoa tai maavaraisessa talossa maaperää, eikä myöskään keittää märkätilojen pinnalle kertynyttä vettä pois. Kyse on ilman liikkeelle saamisesta.

− Suosittelisin, ettei lattialämmitystä kytkettäisi koskaan pois päältä. Siinä saa olla aina pieni lämpö, oli ulkona kuuma tai kylmä; mieluusti niin, että kun lattia on kerran saatu tiettyyn lämpötilaan, sitä ei lähdetä enää muokkaamaan lämpötilaa muuttamalla, Rämö neuvoo.

Laatoituksen koolla on väliä

Märkätilojen laatoitukseen Rämö suosittelee käytännön kokemuksen kautta lattiaan 10x10 cm laattoja kapealla saumalla (asennusystävällinen ja lopputulos siisti), seinään puolestaan mitoitusta 200x300 cm kapealla saumalla.

− Kun seinälaatta on iso, siihen jää mahdollisimman vähän saumaa, johon taas voi jäädä hiivakasvustoa. Laatan lasitettu pinta on myös helppo puhdistaa. Pieni laatta on puolestaan helppo asentaa ja hyvä käyttäjän kannalta.

Suihkun alle tulevaa lattiakaivoa ei kannata koskaan asentaa niin, että suihkuttelija seisoo jatkuvasti sen päällä. Kaivo on järkevin sijoittaa noin 600 millimetrin päähän nurkkaseinästä, mutta ei siten, että vedet kallistuvat kaivoon kaikkialta.

− Lattiakaivoa ei tänä päivänä kukaan viisas asenna pesukoneen tai kaapin alle. Se on osa, jota pitää pystyä puhdistamaan viikoittain. Sisukset voi pestä harjalla. Puhtaudesta kannattaa pitää huolta, sillä sieltä tulee kylpyhuoneeseen mikrobiperäisiä kaasuja.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat