Münchenin olympialaisten kultamitali lepää Virénin kellarissa

Juoksija Lasse Virén saavutti uransa aikana neljä kultamitalia olympialaisissa ja Rooman EM-kisoissa 1974 pronssimitalin 5000 metrin juoksusta. Yllättäen juoksijalegenda säilyttää sisulla ansaittuja mitaleitaan talonsa kellarissa.

Yleisö haukkoi henkeä, kun Münchenin olympiakisoissa vuonna 1972 Virén kompastui ja kaatui kilpailun puolivälissä. Viimeisen kilometrin aikana hän otti huikean loppukirin ja juoksi maaliin voittajana.

Olympiakultamitaleita juoksija saavutti uransa aikana neljä kappaletta.

– En usko, että mitaleilla on kovin paljon rahallista arvoa, mutta tunnearvoa sitäkin enemmän, Virén miettii.

Juoksijalegenda on lainannut mitaleita urheilumuseon näyttelyihin, mutta muuten hän ei ole niistä tohtinut luopua. Mitaleille ei ole järjestetty aitiopaikkaa miehen kotona, vaan ne ovat kellarissa tallessa.

– On ne joskus olleet esillä, mutta paranevatko ne, vaikka olisivat esillä? Kyllähän niistä voisi jopa luopua, jos hinnasta sovitaan, mies naureskelee.

Monet urheilijat luopuvat ansaituista mitaleista uran loputtua, eikä Virén ei pidä sitä moitittavana asiana.

– En ole asiaa juurikaan puntaroinut, mutta ei omia mitaleitaan kannata myydä ainakaan pilkkahintaan.

Virénille on pystytetty myös juoksijapatsaat Helsinkiin ja Myrskylään osoittamaan kunnioitusta suomalaisesta sisukkuudesta. Politiikassa tänä päivänä vahvasti mukana oleva vaatimaton mies ei ole suunnitellut mitalien tulevaisuutta pitkälle.

– Tehköön jälkipolvi niille sitten, mitä haluavat, mies kertoo.