Motivaatiota työn imulla

Työhyvinvoinnista on puhuttu vuosikausia, mutta siihen rinnastetaan usein negatiivinen sävy. Työterveyslaitoksen tutkija Jari Hakanen on nostanut esille työn imun, jonka avulla rutinoitunut työläinen löytäisi jälleen ilon tehdä töitä.

Hyvinvoinnista työelämässä on puhuttu vuosikausia, ellei vuosikymmeniä. Työhyvinvointi on saanut negatiivisen sävyn, ja siihen verrataan lähes poikkeuksetta stressi ja huonosti nukutut yöt. Hyvinvoiva työläinen on vieras käsite.

Jari Hakanen muistuttaa, että työn henki on muuttunut enemmän fyysisesti rasittavasta henkisesti kuormittavaksi.

– Työelämä on muutoksessa ja tarvitsemme tuntemusta siitä, mikä meitä kannattelee ja motivoi. Täysin oireettomat työntekijät voivat olla rutinoituneita toimeensa, eikä se välttämättä ole hyvä, Hakanen muistuttaa ja lisää, ettei hyvinvoiva ihminen tarkoita sitä, ettei ole stressaantunut.

– Työn imulla tarkoitan innostuneisuutta työssä, tarmokkuutta, uppoutumista, energisyyttä ja sinnikkyyttä vastoinkäymisissä, Hakanen jatkaa.

Hakanen puhuu nostattavasta flow-käsitteestä, jolla hän kuvaa mielekkään työn inspiroivaa kokemusta.

– Työpaikoilla käydessä tapaa ihmisiä, jotka ovat motivoituneita, innostuneita ja heillä aika kuluu siivillä. He ovat löytäneet työnsä mielekkyyden, ja heidän kokemuksensa tulee nostaa esille työhyvinvoinnista puhuessa.

Vastuu ei välttämättä aja uupumukseen

Vastuu ja paineet eivät välttämättä aja stressiin. Tutkimuksissa on koettu ristiriitaisia tuloksia, mutta tavallisesti rivityöntekijöillä esiintyy työuupumusta useammin kuin johtoasemassa olevilla.

– Vastuullinen työ voi lisätä rasittuneisuutta, mutta siihen sisältyy usein myös mielekäs ja antoisa työympäristö. Samalla kun se rasittaa, se voi lisätä työn imun vaikutusta.

Hakanen kertoo, että omalla asenteellaan voit muuttaa tapaa, jolla suhtaudut työhösi. Huonosti työhön motivoitunut pitkästyy helpommin.

– Voit miettiä tapaa, jolla teet töitä. Saat hyvin vähän mitään hyvää takaisin, jos suhtaudut siihen negatiivisesti. Kun avaat hieman suhtautumistasi omaan työhösi, niin vaikutus on parempi ja saat parempia tuloksia aikaiseksi.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat