Missä kulkee ylimielisyyden ja itsevarmuuden raja?

Ylimielisyyttä pidetään yleisesti negatiivisena ominaisuutena, itsevarmuutta taas positiivisena. Mutta missä menee niiden välinen raja?

Psykologi Teemu Ollikaisen mukaan kysymystä voi jäsentää ainakin kolmella tavalla. Ensinnäkin puhutaan assertiivisuudesta eli jämäkkyydestä.

− Jämäkkyys ihmissuhteissa on sitä, että pitää huolta omista rajoistaan loukkaamatta muita. Tätä voisi kutsua myös terveeksi itsekkyydeksi, Ollikainen kiteyttää.

Toisekseen, itsetunto on eri asia kuin itsekorostus. Esimerkiksi koulukiusaamistutkimuksessa tiedetään, että hyvä itsetunto on yhteydessä siihen, ettei lasta kiusata. Itsekorostus taas on yhteydessä kiusaamiseen ja huonoon itsetuntoon.

− Monesti itseään korostavasta ihmisestä sanotaan, että hänellä on hyvä itsetunto. Tämä on väärin. Hyvä itsetunto on sitä, että näkee ja hyväksyy erilaisia puolia itsessään ilman yletöntä tarvetta kompensoida puutteitaan itsekorostuksella.

Narsisti ei tiedä kuka hän on

Kolmas jäsentämistapa koskee tervettä ja epätervettä narsismia. Terve narsismi on sitä, että pitää itsestään ja tuntee olonsa jotakuinkin normaaliksi.

− Terveellä tavalla narsistinen ihminen kykenee olemaan empaattinen muita ihmisiä kohtaan ja toimimaan aidossa vuorovaikutuksessa ilman "omia projekteja", jotka menevät muiden tarpeiden yli, Ollikainen selventää.

Mitä sitten on epäterve narsismi? Patologisen narsismin on ajateltu olevan persoonallisuuden häiriö, joka liittyy siihen, että minuus (tai itse) ei ole rakentunut kokonaiseksi, vaan syystä tai toisesta kuva itsestä on jäänyt tuntemattomaksi, oudoksi ja vieraaksi.

− Ihminen voi tuntea, että hänellä ei ole aitoa kontaktia itseensä, hän ei oikeastaan tiedä kuka on. Tällainen itsen vaje tuntuu tietenkin pelottavalta ja ahdistavalta.

Ihminen voi tällaisessa tilanteessa kehittää itsestään, usein jo lapsuudessa, ylisilotellun, erinomaisen tai ihailtavan kuvan. Hän heijastaa sen muihin ihmisiin ja todella kokee olevansa erinomainen.

Aiempi tunne vajavaisuudesta katoaa, kun narsistisesta suojasta tulee toinen persoonallisuus. Suoja ei ole kuitenkaan täydellinen.

− Epäterveellä tavalla narsistiset ihmiset ovat usein hyvin herkkiä loukkaantumaan, ja kaikki, jotka kehtaavat kritisoida heidän erinomaisuuttaan, joutuvat narsistisen raivon kohteeksi.

Mistä apua narsistille?

Narsistisen persoonallisuushäiriön hoitona toimivin on psykoterapia. Tosin narsistisesti häiriintynyt ihminen ei useinkaan hakeudu psykoterapiaan ennen kuin toistuvien pettymyskokoemuksien jälkeen.

− Narsistin herkkyys pettymyksille lisää myös tällaisen yksilön masennusherkkyyttä. Korkealta kun putoaa, sattuu enemmän, Ollikainen lisää.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat