Minua on huijattu, miten toimia?

Lakimies pahoittelee, että tavallisen kuluttajan mahdollisuudet ovat huijauksen myötä usein vähissä.

Suomen Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario tietää, että vain harvalla kuluttajalla on rahkeita alkaa setviä tilannetta oikeuteen asti.

− Rupeaako yksittäinen neljän lapsen äiti sanomaan kännykkäoperaattorin tiskillä, että hän vie asian käräjäoikeuteen? Hän nielee mieluummin katkeran tappion. Oikeusprosessi on valtava ja kallis toimenpide, joka vaatii intohimoisen suhtautumisen asiaan, Sario sanoo.

Moni Kuluttajaliittoa lähestyvä on ylipäätään epävarma ja hämmentynyt siitä, huijattiinko häntä vai ei. Sario painottaa, että palautteen antaminen on joka tapauksessa erittäin tärkeää.

− Emmehän me muuten tiedä, mitä kentällä tapahtuu. Meillä on tarjolla puhelinneuvontaa kaksi tuntia päivittäin. Palautetta voi antaa myös netissä, halutessaan nimettömänä.

− Kannattaa myös levittää sanaa huijareista. Puskaradio on kuluttajalle tehokas keino, Sario lisää.

Kuluttajat eivät ole ongelma

Huijaamisesta puhuttaessa tulee mieleen, että toimiiko homma myös toisin päin. Vedättävätkö kuluttajat liikkeenharjoittajia samassa määrin?

Tuula Sario näe asiassa varsinaista ongelmaa.

− Se on selvää, että epärehellisiä ihmisiä on kaikissa ryhmissä. Aina joku venyttää rajoja ja tekee tietoisesti väärin. Mutta ei kuluttajia voi ajatella homogeenisena ryhmänä.

− Esimerkiksi postimyynti on aina ollut Suomessa iso bisnes. Se ei olisi mahdollista, jos kuluttajien väärinkäyttö olisi huomattavan laajaa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat