Milloin pitäisi syödä ravintolisiä? Ravitsemusterapeutti vastaa

Yli 60-vuotiaiden suositeltua D-vitamiiniannostusta lisättiin toissa vuonna.

On olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, että ruuan lisäksi olisi syytä tarttua lisäravinnepurkkiin.

– Kun ruokavalio on monipuolinen, ja siitä saa samanaikaisesti energiaa yli 1 500 kcal (yli 6,5 MJ), ei ravintolisiä yleensä tarvitse. Jos ruokavalio on yksipuolinen, laihduttaa tai esimerkiksi huonon ruokahalun takia energian saanti jää alle 1 500 kcal:n päivässä tai henkilöllä on ruokarajoitteita, ravintolisillä voi täydentää ruokavaliota, sanoo ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.

– Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi ikäihmiset, vatsan tai ruuansulatuskanavan ongelmista kärsivät, keliaakikot, laktoosi-intolerantikot, allergikot ja vegaanit. Ravintolisillä ei kuitenkaan koskaan voi korvata ruokavaliota.

Suomalaiset saavat ruuasta liian vähän D-vitamiinia

Jos lautasellasi ei näy tuoreita kasviksia, et syö välipalaksi hedelmiä ja olet jättänyt leivän pois ruokavaliosta, sinulla voi olla folaatin puute. B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia pitäisi saada 300 mikrogrammaa ja hedelmällisessä iässä olevien naisten 400 mkg vuorokaudessa.

D-vitamiinia puolestaan suositellaan 2–18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa päivässä ja alle 2-vuotiaille 10 mikrogrammaa. Yli 60-vuotiaiden päivittäisen D-vitamiiniannoksen määrä nostettiin toissa vuonna 20 mikrogrammaan.

– 18–60-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisän 7,5 mikrogrammaa pimeänä aikana, mikäli vitaminoidut maitovalmisteet, ravintorasvat tai kala eivät ole säännöllisesti käytössä.

Ravintolisät eivät ole yhtä kuin lääkkeet

– Ravintolisät on tarkoitettu ruokavalion täydentämiseen ja terveyden ylläpitoon, ei sairauksien parantamiseen. Mikäli on selkeitä puutostiloja tai arveluja niistä, tulee olla yhteydessä lääkäriin. Lääkäri arvioi, onko kyseessä puutostila vai ei, ja lääkäri myös päättää, tarvitaanko ravintolisää.

– Laillistettu ravitsemusterapeutti taas on henkilö, joka osaa parhaiten arvioida sen, saako henkilö ruokavaliosta riittävästi ravintoaineita, Orreveteläinen sanoo.

Hän muistuttaa, että ravintolisiä syötäessä on syytä noudattaa niissä kerrottuja annosohjeita, ja monen päällekkäisen ravintolisän syömistä on vältettävä.

– Ravintolisien käytöstä tulee aina kertoa lääkärille, sillä joillakin ravintolisien ainesosilla voi mahdollisesti olla yhteisvaikutuksia lääkärin määräämien lääkkeiden kanssa.

Orreveteläinen huomauttaa vielä, että Suomessa myytävissä ravintolisissä vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat yleisesti huomattavasti matalammalla tasolla kuin määritetyt turvarajat.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat