Mauri Kunnas: Nämä asiat yllättivät, kun tein Piitles-kirjaa

Mauri Kunnaksen aikuisille suunnattu Piitles-kirja ilmestyi syksyllä. Kirjailija yllättyi työn aikana niin eräästä The Beatlesin jäsenen historiasta, kirjan värittämisen vaikeuksista kuin teoksensa lopputuloksestakin.

Idea The Beatlesiin keskittyvästä kirjasta kyti Mauri Kunnaksen päässä toistakymmentä vuotta.

– Olen sitä ikäluokkaa, että tavallaan kasvoin sen bändin kanssa. Halusin palata tekemään jotain samantyyppistä kuin Nyrok City -sarjakuva, johon piirsin poppareita ja rokkareita vuosina 1975–1986, Kunnas kertoo.

Lopullinen päätös kirjan tekemisestä syntyi runsaat kaksi vuotta sitten.

– Ajattelin, että nyt on kerta kaikkiaan pakko – jätän vaikka vuoden väliin lastenkirjojen teosta.

Alkuperäisbasisti lahjakas maalari

Vaikka Kunnas tunsi Beatlesin tarinan hyvin, hänen piti työhön ryhdyttyään tarkistaa jatkuvasti erilaisia asioita.

– Tarina ei ollut päässäni kovin jäsentyneenä. Sitä paitsi Beatles on ylipäätään aikamoinen uskonnon haara ja tutkimusten kohde. Heistä kirjoitetaan koko ajan hirveästi kirjoja ja keksitään uutta – "ei se mennytkään noin, vaan näin", Kunnas selittää.

Jotkin asiat, joihin Kunnas ei ollut aikaisemmin juuri kiinnittänyt huomiota, aukenivat uudella tavalla.

– Suurimmaksi mieltymyksekseni muodostui yhtyeen alkuperäinen basisti, vuonna 1962 kuollut Stuart Sutcliffe. Olin kuullut häntä kehuttavan Liverpoolin taidekoulun kaikkien aikojen lahjakkaimmaksi maalariksi, mutta en ollut koskaan nähnyt hänen maalauksiaan. Kun kaivoin niitä esiin, ymmärsin, kuinka lahjakas maalaustaiteilija hänessä todella menetettiin.

– Suurelle yleisölle Piitles-kirjassa on uutta oikeastaan kaikki. Eivät ihmiset tiedä, miten bändin tarina alkoi, Kunnas arvelee.

Tietokoneella värittäminen aikaavievää

Kirjan kirjoittaminen oli monivaiheista.

– Ensin vetelin ranskalaisilla viivoilla paperille kaikki mahdolliset asiat, jotka halusin mukaan. Lista kasvoi sitä mukaa, kun keräsin lisää tietoa.

Tarinan syventämisen jälkeen alkoi luonnostelu ja sivumäärien laskeminen. Pikkuhiljaa Kunnas siirtyi tarkempaan piirtämiseen.

– Värittäminen osoittautui aika isoksi ruljanssiksi. Käytin nimittäin ensimmäistä kertaa tietokoneella värittämistä tajuamatta etukäteen, kuinka hemmetin työlästä se on. Pakersimme vaimoni ja tyttäreni kanssa värittämisen kimpussa noin kaksi vuotta, tämän vuoden syyskuuhun asti. Ehdin tehdä välissä yhden lastenkirjankin, Kunnas kertoo.

Tauon tarpeessa

Lopullisesta kirjasta tuli hieman erilainen kuin Kunnas oli kuvitellut.

– Ajattelin, että tarinassa edettäisiin pidemmälle Beatlesin uralla. Materiaalia kertyi kuitenkin pelkästään tarinan alkuosaan niin paljon, että kirja loppuu jo 50 vuoden takaiseen hetkeen, jolloin yhtyeen ensimmäinen levy Please Please Me ilmestyi. Olen lopputulokseen tyytyväinen.

Kunnas sanoo, että materiaalia jäi vielä ainakin kolmeen Beatles-kirjaan.

– En ole kuitenkaan aloittanut tekemään mitään – en oikeastaan tiedä, aloitanko ikinä. Olen kieltämättä hieman väsynyt ja tauon tarpeessa. Nyt pitää antaa aivojen levätä, Kunnas sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat