Lukijat kertovat: Vanhus pestiin WC-pöntön päällä, toinen potilas tappoi isän, mummo sidottiin vuodeksi sänkyyn...

Studio55.fin lukijat kertovat, millaista hoitoa heidän iäkkäät läheisensä ovat saaneet. "On yhteiskunnallisesti ja moraalisesti väärin hoitaa ja leikata tämän ikäistä ihmistä", sanoi eräs lääkäri 75-vuotiaalle potilaalleen.

Sappitulehdus hoidettiin virtsatulehduksena

Onko sappitulehduksen hoitaminen virtsatulehduksena hyvää hoitoa? Ei ole. Siihen kuolee. Näin tehtiin läheiselleni sairaalassa.

Vanhus pestiin WC-pöntön päällä

Omaisemme hoitolaitoksen kylpyhuoneessa ei ollut suihkutuolia, vaan vanhus pestiin WC-istuimen päällä istuen. Vaikka hänellä oli mukava, säädettävä lepotuoli huoneessa, hoitajat eivät viitsineet auttaa häntä siihen – eivät jaksaneet, koska 67-kiloinen vanhus oli kuulemma liian lihava.

Hampaat olivat mustan tähmän peitossa, eikä intiimihygieniasta ollut tietoakaan. Omistajanvaihdoksen jälkeen iltapäiväkahvienkin tarjoileminen lopetettiin, vaikka sekä asukkaat että omaiset anelivat rupatteluhetkeä takaisin.

Toinen potilas tappoi isän

Isäni siirrettiin terveyskeskuksessa tarkkailussa olevan monisairaan potilaan huoneeseen. Hän tappoi isäni hakkaamalla hänet kuoliaaksi.

Mummo sidottiin paikoilleen

Mieheni liikuntakyvytön läheinen oli vajaat kaksi vuotta laitoshoidossa. Hoitajat pelkäsivät hänen putoavan, kun hän aluksi kiputokkuroissaan pyrki nousemaan siirtämällä jalkansa sängynlaidan yli. Mitään ei käynyt, mutta rinnan ympärille laitettiin kaiken varalta leposide.

Hän ei pystynyt nousemaan noin vuoteen. Kun painava side lopulta otettiin pois, mummo sanoi hengityksen olevan helpompaa.

Äiti lääkittiin sekavaksi

Lääkärit eivät kuuntele, kun pyydän vähentämään 84-vuotiaan äitini lääkitystä. Muistilääke aiheutti valtavat sivuvaikutukset ja sekavuuden, minkä seurauksena määrättiin käytöshäiriölääkitys.

Yhtään ei mietitty alla olevien, 30 vuoden sydän- ja verenpainelääkkeiden aiheuttamia yhteisvaikutuksia. Äiti kärsii muun muassa valtavasta huimauksesta, kuvotuksesta, sekavuudesta, kävelyvaikeuksista ja lihomisesta.

Lääkäri oli välinpitämätön

Lääkärin ollessa sairaalassa lääkärikierroksella hän ohitti potilaan kiinnostumatta hänen voinnistaan tai kysymyksistään. Omaisenkaan kanssa ei ehditty keskustella, vaikka sitä varten oli varattu aika. Kun aika koitti, lääkäri ilmoitti tylysti, ettei ole kuin pari minuuttia. Kaiken lisäksi hänellä oli mukanaan väärän potilaan kansio.

Kotona asuminen ei ollut hyväksi

Halvaantuneen äitini kotikaupunki toteuttaa kotona asumisen ideologiaansa niin pitkälle, että fyysisten sairauksien lisäksi vanha äitini sairastui yksinäisyydestä johtuvaan masennukseen. Kotipalvelu käy sanomassa päivää ja näkemiin, joten vanhus on yksin 23 tuntia vuorokaudessa.

Kun äitini vihdoin 94-vuotiaana pääsi tehostetun hoidon piiriin, hänellä olisi ollut seuraa, mutta ei enää jaksamista seurustella. Miksei vanhus pääse palvelutaloon silloin, kun hän vielä jaksaisi jutella, laulaa ja nauraa toisten kanssa? Eivät kaikki halua olla yksin kotona.

Lääkärin mielestä liian vanha hoidettavaksi

Lääkäri sanoi 75-vuotiaan potilaan eli avomieheni kuullen, että on yhteiskunnallisesti ja moraalisesti väärin leikata ja hoitaa tämän ikäistä ihmistä. Hän kertoi syöpädiagnoosin ja näytti potilaalle nyrkillään, että haimassa on näin iso kasvain, ei voi mitään.

Ruumiinavauksessa todettiin, että kuolinsyy oli keuhkoputkentulehdus. Haimasta löytyi noin yhden millimetrin kokoinen pesäke.

Kipulääkitystä ei saanut taistelematta

94-vuotiaalla äidilläni oli kovia kipuja jaloissa, mutta jokainen morfiinipiikki piti taistella. Hoito oli kauheaa ja hoitajat hyvin epäkohteliaita. Pari kertaa yllätin "raporttia tekevän" hoitajan pelaamasta pasianssia.

Kuoleva äiti ei saanut yksityishuonetta

Äitini joutui viimeisellä viikollaan syöpäpotilaana sairaalassa jakamaan huoneen kahden muun levottoman potilaan kanssa. He häiritsivät kuoleman kynnyksellä olevan äitini lepoa. Mistään yksityishuoneesta ei edes puhuttu.

Imulaitetta kierrätettiin pesemättä potilaiden kesken

Läheiselleni piti viedä ravintoliuos letkuun kotoa, koska hoitopaikassa, vanhusten hoivakodissa, ei tiedetty, mistä sitä voisi hankkia. Viluinen vanhus puettiin pelkkään aluspaitaan, vaikka omia, lämpimiä ja puhtaita vaatteita oli riittävästi mukana.

Kipulääkitystä ei annettu ja imulaite tuotiin pesemättömänä toisen potilaan jäljiltä.

Vanhus jätetään hoidotta ja virikkeittä

88-vuotias anoppini on hoidossa "kodinomaisessa palveluasunnossa". Hän on rullatuolipotilas: ei jalkoja, ja vain yksi käsi pelaa. Hoito on sitä, että hänet jätetään yksin huoneeseensa, kuivitetaan yön jälkeen toisinaan vasta päivällä, ilkeillään, eikä tarjoilla ulkoilua tai mitään toimintaa. Jatkuvat virtsatietulehdukset ja iho-ongelmat kiusaavat, koska lääkärin määräämät rasvaukset jätetään tekemättä.

"Vanhusten hoito tästä lähtien kohtalaista"

Hyvinvointikuntayhtymän johtaja oli jokin aika sitten sanonut hoitohenkilökunnalle, että vanhusten hoito on ollut kaupungissa tähän asti hyvää, mutta tästä lähtien se on kohtalaista. Hän toisti saman asian valtuuston kokouksessa.

Tytär kävi itse syöttämässä isänsä

Vanhempani olivat olleet avioliitossa lähes 60 vuotta. Loppu oli karu: äiti sairastui dementiaa aiheuttavaan sairauteen, ja äiti ja isä joutuivat erilleen. Molempien kunto romahti äidin mentyä pitkäaikaishoitoon. Omaisena toivoin heille yhteistä paikkaa elää sairaudesta huolimatta, mutta minuun suhtauduttiin epäystävällisesti.

Isäni kahtena viimeisenä sairaalakuukautena hoito laiminlyötiin. Hän oli usein ihan "märissään" vuodetta myöten. Jos isä ei itse pystynyt syömään tai hoitajilla ei ollut aikaa, kävin syöttämässä hänet lähes joka päivä töiden jälkeen.

Jätetty ilman vettä – kieli ei liikkunut suussa

Läheiseni suu oli niin kuiva, että kun menimme katsomaan häntä, kieli ei liikkunut suussa. Puhetta alkoi tulla vasta, kun juotimme noin neljä desiä nestettä. Läheisemme kädessä vesilasi ei ollut pysynyt moneen vuoteen.

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat