Lääkkeistä apua alkoholismiin? Uutuuslääke nyt markkinoilla

Perinteinen Antabus-lääkitys puree alkoholismiin aiheuttamalla pahaa oloa ja jopa syövän pelkoa, ja sopii parhaiten pahasta riippuvuudesta kärsiville. Vasta markkinoille tullut uutuuslääke sen sijaan lupaa laimentaa juomisesta saatavaa mielihyvän kokemusta. Siitä odotetaankin apua myös muille alkoholin riskikäyttäjille.

Professori Hannu Alho kertoo alkoholismiin käytetyn Antabus-lääkkeen tulleen Suomen markkinoille jo 1950-luvulla. Lääke ei sinällään vaikuta ihmisessä mitenkään, mutta se muuttaa alkoholin aineenvaihduntaa.

– Antabuksen vaikutuksesta alkoholi ei hajoa normaalisti hiilidioksidiksi ja vedeksi, vaan se muuttuu asetaldehydiksi, joka on myrkky elimistölle.

Antabuksen vaikutus tuleekin kahdesta asiasta: huonosta olosta ja pelotteesta.

– Yksi lääkkeen vaikutusmekanismi on, että jos käyttää alkoholia, Antabus muuttuu myrkyksi ja tekee todella huonon olon. Kun ihminen tuntee ja tietää sen, niin silloin alkoholia ei käytä, Alho selventää.

Asetaldehydi on myös vaarallista, sillä se laskee voimakkaasti verenpainetta ja aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä. Mikäli alkoholia käyttää samaan aikaan, voi seurata isoja ongelmia.

– Nykyään tiedetään, että asetaldehydi on myös syöpää aiheuttava aine. Eli jos Antabuksen aikana käyttää alkoholia, altistaa itseään syövälle, mikä nyt on kaikkein tyhmintä mitä voi tehdä, Alho toteaa.

Pitkiä kuureja ja ulkopuolista apua

Alhon mukaan antabuksen kanssa olisi tärkeää muistaa riittävän pitkät kuurit. Esimerkiksi valitettavan usein hoitoon käytetty yksi kuukausi on liian lyhyt – sopivampi aika olisi jopa 3–6 kuukautta.

– Aina pitäisi tehdä myös sopimus siitä, kuka potilaan lääkkeen ottamista kontrolloi. Alkoholiongelmaisella ihmisellä nimittäin löytyy aina jokin hyvä syy jättää lääke ottamatta, Alho muistuttaa.

– Lääkkeenantajana olisi hyvä olla jokin ulkopuolinen taho. Se voi olla kuka tahansa aikuinen ihminen perheestä, vaikka puoliso tai lapsi, mutta myös ystävä, työterveysammattilainen tai joskus jopa esimies.

Kapselit eivät tehonneet

Suomessa on Antabus-lääkettä nykyään saatavana poretabletteina. Alhon mukaan iho ihon alle asetettavat lääkekapselit ovat poistuneet, sillä lääkkeen imeytyminen niiden kautta ei tehonnut.

– Ne olivat täysin tehottomia, kuin placebo-hoitoa. Jos joillakin oli se, mahdollinen ”teho” ei ainakaan välittynyt antabuksen vaikutuksesta.

Alho sanoo, että muutoin Antabus tehoaa ja sillä on ollut hyviä vaikutuksia. Se toimii, kun ei käytä samalla alkoholia ja kun kuurit ovat riittävän pitkiä.

– Uusia tuloksiakin on tullut. On huomattu, että jopa maksakirroosista voi hiukan parantua, jos lopettaa alkoholin käytön kokoaan.

Onko Antabuksen avulla sitten päästy alkoholista eroon ihan kokonaan?

– Kyllä jotkut henkilöt ovat lopettaneet alkoholinkäytön kokonaan sen avulla. Pitää kuitenkin muistaa että pitkälle kehittynyt alkoholiriippuvuus on krooninen tauti. Usein vertaan potilaalle tätä tautia sokeritautiin. Siihenkään ei ole parannuskeinoa ja kun sen kerran saa, niin se on loppuiän sairaus.

– Mutta jos noudattaa lääkärin ohjeita, niin kyllä sokeritautikin on täysin hoidettavissa ja sen kanssa voi elää ihan hyvää elämää. Alkoholismissa on sama juttu, jos noudattaa ohjeita ja pysyy irti alkoholista, niin on kaikki ok, Alho sanoo.

Uusi lääke markkinoille

Professori Hannu Alho kertoo myös markkinoille tulleesta uudesta lääkkeestä, joka on kuitenkin hyvin erilainen kuin Antabus. Alhon mukaan Antabus ja kokonaan alkoholin käytön lopettaminen ovat olleet erittäin hyvä vaihtoehto suurimmalle osalle henkilöistä, joilla on paha riippuvuus. Hän kuitenkin muistuttaa, että joukossamme on myös niitä, joilla alkoholismi on vasta alkuvaiheessa, ja alkoholin käyttö on riskitasolla ja lisääntynyt.

– Jos sellaiselle ihmiselle ehdottaa, että lopeta tuo kokonaan, usein hän ei ole kovin motivoitunut. Hän sanoo, että haluaa ottaa alkoholia silloin tällöin. Tällöin parempi vaihtoehto olisi se, että henkilön alkoholin käyttö saataisiin sellaiselle tasolle, että se ei ole terveysriski eikä aiheuta sosiaalista haittaa.

Tähän onkin Alhon mukaan kehitetty uusi lääke, nalmefeeni. Uuden lääkkeen Alho sanoo vaikuttavan tyystin eri tavalla kuin Antabuksen.

– Nalmefeeni on siitä erikoinen, että se ikään kuin muuttaa ajattelua. Se vaikuttaa aivoihin ja alkoholin aiheuttamaan ylimielihyvään. Kun ylimielihyvä pääsee valloille, ihminen juo vaikka kuinka paljon, vaikka toinen aivopuolisko huutaa, että tästä on vain haittaa.

– Nalmefeeni ei kuitenkaan katkaise ihmisen normaalia mielihyvää, vaan vähentää ylimielihyvää, joka aiheuttaa kontrolloimatonta käytöstä, Alho kuvailee.

Alhon mukaan nalmefeenilla voi näin ajatella olevan pysyvämpi vaikutus, sillä näin ihminen oppii pois vääristä tavoista ja välttää käyttöä. Lääke ei myöskään aiheuta riippuvuutta eikä sillä ole todettu pitkän ajan haittavaikutuksia.

– Lääke otetaan ennen alkoholin käyttöä, eli kohdistetaan ongelmaan. Kun tietää käyttävänsä alkoholia, otetaan pilleri tuntia tai paria ennen, ja näin tulee juotua vain yksi tai kaksi. Kun on päivä, jolloin ei ota, niin ei lääkettäkään tarvitse.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat