Kätilö: Tämän takia nykyäitien imetys epäonnistuu

Imettävät äidit saattavat pelätä, ettei lapsi saa tarpeeksi maitoa rinnasta. Silloin turvaudutaan korvikkeisiin.

– Hyvin harvat äidit päättävät etukäteen, etteivät imetä. Jos tällainen päätös tehdään, se johtuu yleensä esimerkiksi jostain lääkityksestä. Esimerkiksi rintojen pilaamisen pelossa imetyksestä ei pidättäydytä – tai ainakaan sitä ei haluta sanoa, entinen kätilö Raija Kuusisto kertoo.

Suurin osa äideistä haluaa täysimettää suositusten mukaiset kuusi kuukautta.

– Harvalla se onnistuu, mikä on äideille suuri pettymys. Suomessa on hirveän vähän äitejä, jotka imettäisivät pelkkää äidinmaitoa 4–6 kuukautta.

Maidon riittämiseen pitää luottaa

Minkä takia imetys ei sitten suju?

– Äidit eivät oikein luota siihen, että heiltä tulisi maitoa. He kokevat olonsa varmemmiksi, kun näkevät, että vauva on tuttipullosta varmasti saanut tietyn määrän ravintoa, Kuusisto sanoo.

Kun maitoa antaa pullosta, syntyy kierre, joka lopulta oikeasti lopettaa maidontulon.

– Mitä enemmän rintoja käyttää, sitä enemmän maitoa ne tuottavat. Kun rinnat eivät saa ärsytystä, korvikemäärä kasvaa. On siis tärkeää sitkeästi vain imettää, imettää ja imettää. Kaikkea lapsen itkua ei pidä myöskään tulkita näläksi.

Hermoilu pahentaa asiaa

Kaikilla lapsilla on välillä kasvupyrähdyksiä, joiden aikana tuntuu siltä, että he imevät aivan koko ajan.

– Neuvolassa punnitseminen kyllä kertoo, nouseeko paino ja riittääkö maito. Mitä enemmän äiti hermoilee, sitä vähemmän maitoa tulee.

– Pitäisi heittäytyä, antaa vauvan imeä ja luottaa luonnon tapaan hoitaa asiat – mutta kenellä nyt on aikaa tai jaksaumusta tehdä niin suurimman osan päivästä, Kuusisto sanoo.

Sellaisiakin äitejä on, joilla maito ei ihan oikeasti riitä.

– Sen kyllä huomaa, jos vauvan paino ei nouse.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat