"Jalkani menivät alta, kun laitoin hellan päälle"

Tarja Helenius on yliherkkä sähkölle, mikä aiheuttaa monenlaisia rajoituksia hänen elämäänsä. Tarja haluaa haastattelun myötä kiinnittää huomiota ongelmaan, jonka todenperäisyyttä yhä vähätellään.

Tarja Helenius työskenteli 1980−1990-luvun taitteessa palkanlaskijana, kun hän alkoi kärsiä oudoista päänsärkykohtauksista. Lopulta oireet kävivät niin tukaliksi, että Tarja jätti työnsä ja ryhtyi jakamaan Helsingin Sanomia.

Ammatinvaihdon myötä seuraavat vuodet sujuivat hyvin; aina käännekohtaan asti, josta Tarja uskoo nykyisten oireidensa todella alkaneen.

− Minulta purettiin amalgaamia suusta pois, pantiin uudet satsit takaisin, ja hetken kuluttua purettiin jälleen pois. Samoihin aikoihin hiukseni alkoivat lähteä, silmät ja lihakset krampata, ja iho tuli täyteen punaisia läikkiä, Tarja kertaa.

Noihin aikoihin sairaus nimeltä sähköyliherkkyys ei ollut vielä yleisessä tiedossa. Lääkäreiltä irtosi potilaansa tilasta varsin villejä veikkauksia.

− Ensimmäinen sanoi, että minulla on varhaiset vaihdevuodet. Olin tuolloin vähän päälle kolmikymppinen. Toinen totesi, että kyseessä on myöhäinen murrosikä, ja äitisuhteessani on jotain pahasti pielessä, Tarja päivittelee.

Diagnoosi sähköyliherkkyys

Tarja on sitkeä luonne. Hän laukkasi pitkin metsiä koiran kanssa, ajatellen, että oireet johtuvat vain huonosta kunnosta.

Amalgaamin yhteys terveysongelmiin tuli ensimmäistä kertaa ilmi tuttavan kautta, joka oli nähnyt televisiosta aihetta käsitelleen ohjelman. Tarja kävi otattamassa vielä kerran amalgaamit pois.

− Meni vielä aika kauan ennen kuin satuin amalgaamiongelmiin erikoistuneen lääkärin luokse. Hän otti verikokeet ja lähetti ne analysoitaviksi Saksaan.

Kun tulokset lopulta tulivat, diagnoosi oli yllättävä. Tarjan elimistö oli täynnä elohopeaa. Lääkäri totesi, että sinä olet selvästi sähköherkkä.

Sähkö huonon olon takana

Tarja yritti pitää naaman peruslukemilla. Että mikä?

− Se oli kaikkein älyttömin juttu, mitä olin tähän mennessä kuullut. Ajattelin, että ihan hullu mies!

Tarja palasi kotiin tuohtuneena. Muutaman päivän kypsyttelyn myötä palaset alkoivat kuitenkin loksahtaa kohdalleen.

− Kun puhuin langattomaan puhelimeen, korvaani alkoi pistää voimakkaasti. Jalkani saattoivat mennä alta, kun laitoin television tai hellan päälle, Tarja kuvaa rajuja oireitaan.

Sähkön yhteys huonoon vointiin oli äärimmäisen vaikea tajuta. Lopulta Tarja taipui ja tilasi nöyränä lääkäriltä uuden ajan.

Turha sähkötavara pois

Diagnoosin myötä Tarja alkoi hankkiutua järjestelmällisesti sähkötavarasta eroon. Televisio sai lähteä kokonaan, sähköhella vaihtui kaasuhellaan. Perheen tieto- ja pelikoneet sekä pyykinpesukone sijoitettiin kymmenen metrin päähän autotalliin.

Tarja alkoi voida paremmin ja pystyi palaamaan lehdenjakajan työhön. Vointi koheni entisestään, kun hän sai lääkärin kautta yhteyden muutamaan samoista oireista kärsivään ihmiseen.

− Kuinka ollakaan, olimme kaikki ihan samalla tavalla sekaisin. Oli helpottavaa tajuta, että vika on jossain muualla kuin meidän päämme sisällä. Perustimme lopulta kaltaisillemme yhdistyksen.

Hyvää elämää

Viisikymppinen Tarja asuu tätä nykyä sähköyliherkälle suotuisassa ympäristössä maatilalla, Sipoon rajan tuntumassa. Muutama vuosi sitten hän joutui pahoinpitelyn seurauksena sairaseläkkeelle.

Kaikesta huolimatta Tarja kuvaa elämäänsä sangen laadukkaaksi.

− Vietän paljon aikaa kotona, mutta tekemistä riittää. Yöt nukun ja toivun pihamökissä vailla pattereita. Mielestäni siellä on ihanan vilpoisaa.

Ystävät ovat suhtautuneet Tarjan tilanteeseen hyvin. He muistavat sulkea matkapuhelimet kylään tullessaan. Kauppoihin Tarja säntää heti aukeamisaikaan välttääkseen matkapuhelimia kantavat ihmismassat. Kulkuneuvo, vanha Opel, sisältää vain vähän nykyautojen sähköisiä hienouksia.

− Busseihin minulla ei ole mitään asiaa. Viimeksi muutama vuosi sitten bussilla matkustaessani lihakseni alkoivat kouristella ja hengitys takellella, Tarja kuvaa välttelyn tarpeellisuutta.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat