Hanna Partanen: Tämä on suomalaisten perisynti ruokapöydässä

Olennaisimmat uusista ravitsemussuosituksista 25:00

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Studio55.fin haastattelussa uusista ravintosuosituksista ja siitä, miten suomalaisten pitäisi muuttaa syömistapojaan.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan ähkyyn asti syöminen on yksi suomalaisten perisynti.

– Se on vähän meidän kulttuurissakin, että pitää syödä aina koko rahan edestä. Jokainen ateria on viimeinen ateria, että pitää vetää ähkyyn, sanoo Partanen.

Partasen mukaan ahmimista voi ennaltaehkäistä pitämällä ruokailuvälin tarpeeksi säännöllisenä.

– Kolmen, neljän tunnin välein kannattaa syödä, jotkut kestävät viittäkin tuntia. Mutta kuitenkin suhteellisen säännöllisesti, jotta annoskoko pysyy kohtuullisena.

Tammikuussa julkaistiin valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet ravitsemussuositukset. Partasen mukaan uudet suositukset eroavat vanhoista suosituksista eniten siinä, että uusissa suosituksissa kasvisten määrää ravinnossa on lisätty.

– Kasvisten osuutta olisi edelleen syytä lisätä ja ruokavalion pohjana runsas, värikäs kasvisten käyttö on erityisen suositeltavaa, sanoo Partanen,  

Uusissa ravitsemussuosituksissa D-vitamiinin vähimmäismäärää ruokavaliossa nostettiin. Partasen mukaan D-vitamiini on erityisen tärkeää vanhemmille, yli kuusikymmentävuotiaille.

– Kaikille yli kuusikymmentävuotiaille suositellaan se 20 mikrogrammaa D-vitamiinia joka päivä ympäri vuoden otettavaksi. Siitä on kyllä näyttöä, että esimerkiksi kaatumisen ehkäisyssä ja lonkkamurtumien estämisessä siitä D-vitamiinista on hyötyä, kertoo Partanen.

Uusissa suosituksissa on vähennetty entisestään punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden, kuten leikkeleiden ja pekonin, määrää ruokavaliossa. Partasen mukaan

– Punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden käyttö on riski tietyille sairauksille. Esimerkiksi se saattaa lisätä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja ehkä kakkosluokan diabetesta. Suosituksissa on tarkka kanta siihen, että niitä olisi selkeästi suomalaisessa ruokavaliossa varaa vähentää.

Juttua on korjattu 4.2.2014 klo 9.25 väärän sitaatin takia: D-vitamiinin suhteen puhuttiin mikrogrammoista, ei milligrammoista.

Mitä ravitsemusterapeutti sanoo suomalaisten suolan ja sokerin käytöstä? Katso haastattelu kokonaisuudessaan!

 

Lue myös:

    Uusimmat