Finnwatch: Näitä epäeettisiä tuotteita ei pidä ostaa ollenkaan

Mitä tuotteita suomalaisen ei pitäisi laittaa ostoskoriinsa? Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch neuvoo.

– Aika harvoja tuotteita pystyy sanomaan niin sataprosenttisesti epäeettisiksi, että Finnwatch kannustaisi ostoboikotteihin. Ainoat tuoteryhmät, joita ei meidän mielestämme pitäisi ollenkaan ostaa, ovat Israelin siirtokunnista tai Marokon Länsi-Saharaan rakentamista siirtokunnista tulevat tuotteet. Syynä on se, että kyseiset siirtokunnat on perustettu lainvastaisesti, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

– Israelin siirtokunnista voidaan tuoda esimerkiksi kosmetiikkaa, vihanneksia, hedelmiä, hiilihapotuskoneita ja viinejä. Marokon siirtokunnista puolestaan tuodaan enimmäkseen kalatuotteita ja kasviksia.

Vartiala kehottaa jättämään ostamatta myös WWF:n punaisen listan tuotteet.

– On hassua, että Suomessa kaupoissa voidaan edelleen myydä uhanalaisiksi luokiteltuja eläinlajeja, kuten tuoretta sinievätonnikalaa.

Mistä tavallinen kuluttaja voi yleisesti ottaen tietää, onko jokin tuote eettinen vai ei?

– Ei oikeastaan mistään. Toki kannattaa ottaa selvää, millaisia tuotesertifiointeja on olemassa. Reilu kauppa on sertifikaateista tunnetuin, kunnianhimoisin ja ehdottomasti suositeltava. Sen lisäksi on olemassa esimerkiksi teen, kahvin, kaakaon, banaanien, sitrushedelmien, mehun ja suklaan myynnissä käytettävä Rainforest Alliancen sammakkomerkki, kestävästi tuotettuihin kalatuotteisiin liittyvä MSC-sertifikaatti (Marine Stewardship Council) sekä kestävästä metsätaloudesta kertova FSC-sertifikaatti (Forest Stewardship Council).

Tuotteen hinnasta ei voi vetää yksiselitteisiä johtopäätöksiä.

– Se, että tuote on kallis, ei tarkoita, että se on vastuullinen. Toisaalta on selvää, että jos t-paita maksaa viisi euroa, puuvillan poimija ei ole saanut siitä pitkässä tuotantoketjussa mitään, Vartiala sanoo.

Materiaalin eettisyys riippuu tuotantotavasta.

– Angoravillasta nousi kohu, kun Kiinassa revittiin villoja eläviltä kaneilta. Uzbekistanissa puolestaan tuotetaan puuvillaa valtion harjoittamalla pakkotyövoimalla. Ei voi kuitenkaan sanoa, että nämä materiaalit olisivat kategorisesti epäeettisiä.

– Joitakin sademetsäpuitakin voidaan tuottaa kestävästi, mutta silloin tuotteet ovat sertifioituja. Suomen markkinoilla sademetsäpuuta on tosin aika vähän saatavissa. Täällä räikeimmin epäeettiset tuotteet ovat muutenkin harvinaisia – Kiinassa turisteille saatetaan myydä kuivattuja merihevosia tai tiikerin osia lääkekäyttöön.

Kuva: Colourbox.com

Kymmenen Uutisissa kerrottiin tammikuun lopussa thaimaalaisilla ananasmehutehtailla havaituista ihmisoikeusloukkauksista. Video alkaa kohdasta 00:09:10.

Lue myös:

    Uusimmat