Etene johtotehtäviin – asiantuntija neuvoo

Hyvää koulutusta ja asennetta pidetään johtajuuden peruskivinä, mutta pitääkö pomoksi haluavan tehdä ylitöitä ja pukeutua jakkupukuun? Entä miten halua edetä uralla kannattaisi tuoda esille? Kauppatieteiden tohtori Minna Hiillos neuvoo.

Ammattitaito

Hanki itsellesi hyvä koulutus, jonka päälle rakentaa – oli se sitten ammattikoulun kokki tai tohtorin tutkinto. Johtajalla täytyy olla hyvä ammattitaito. Kysymyksiä, joita rekrytoijat miettivät, ovat: osaako tuo ihminen tämän homman tai onko hänessä potentiaalia kehittyä?

Asenne

Osoita, että haluat olla positiivisesti mukana työyhteisössä. Rekrytoijat miettivät, onko henkilöllä sellainen asenne, että hän tulee hyvin toimeen työyhteisössä. Persoonaan liittyvät asiat voivat korostua esimerkiksi myyntityössä, jossa vaaditaan vahvoja kommunikointitaitoja.

Täydennyskoulutus

Laadukkaalla täydennyskoulutuksella on erittäin suuri merkitys työmarkkinoilla. Se on merkki siitä, että on eteenpäin pyrkivä. Lisäksi asiat muuttuvat nykyään niin nopeasti, että on suorastaan huolestuttavaa, jos ansioluettelosta ei löydy mitään täydennyskoulutuksen kaltaista toimintaa.

Täydennyskoulutukset ovat myös hienoja paikkoja verkostoitua. Esimerkiksi MBA-tutkintoa suorittava viettää kaksi vuotta yhden ryhmän kanssa. Tutkinnon jälkeen voi paitsi pitää yhteyttä omiin opiskelutovereihin, liittyä alumneihin ja verkostoitua sitä kautta muidenkin kanssa.

Kehityskeskustelu

Halu mennä eteenpäin uralla kannattaa ehdottomasti tuoda kehityskeskusteluissa rakentavalla tavalla esiin. Voit kertoa, millaisia asioita olet saanut aikaan, ja että tunnet, että rahkeita olisi isompaankin ja uusiin haasteisiin. Ihan suoraan ei välttämättä kannata sanoa, että ”haluan pomoksi”, mutta kiinnostuksensa esimiestehtäviin voi ilmaista.

Sitoutuminen

Pitääkö pomoksi haluavan tehdä ylitöitä? Kyllä se yleensä vähän niin on, että pitää. Toisaalta voi kysyä, mitä ovat ylityöt – nykyään kotoakin voi olla näppärästi yhteydessä töihin mobiililaitteilla. Lisäksi ihmiset ovat hyvin erilaisia: työstään tykkäävällä, innostuneella ja intohimoisella henkilöllä on tavallaan koko ajan työasiat mielessä, ja hän voi saada ideoita vapaa-ajallakin. Jokaisen täytyy pitää huolta omasta jaksamisestaan, mutta yleisesti ottaen johtajilta vaaditaan aikamoista sitoutumista työhön.

Pukeutuminen

Nykyään työelämässä puhutaan itsensä brändäämisestä, ja pukeutuminen on osa sitä. Eri aloilla voi kuitenkin olla aika erinäköisiä johtajia. It-alalla monet kulkevat t-paidassa ja huppareissa, ja se on heidän ”bisnespukunsa”. Mutta muuten yritysmaailmassa pukeudutaan hyvinkin traditionaalisesti ja bisnesmäisesti. Kansainvälisesti katsoen on olemassa tietty pukeutumiskoodi, jota noudattamalla voi pelata varman päälle.

Verkostoituminen

Asiantuntijatyössä pitää pystyä tuomaan omaa asiantuntijuutta esille. Siksi hyvät kommunikointitaidot ovat aika tärkeitä. Ylimmän tason johtajilta vaaditaan kyvykkyyden lisäksi jo jonkinlaista karismaa.

Toki yksinäinen puurtajakin, joka osaa oikealla tavalla tuoda esiin oman työnsä tulokset, voi menestyä – valveutuneet esimiehet kyllä näkevät heidän aikaansaannoksensa.

Turnauskestävyys

Ihmisen ura on pitkä, ja työelämä muuttuu koko ajan. Siksi ihmisiltä vaaditaan muuntautumiskykyisyyttä ja sinnikkyyttä. Uralla voi olla todella kivoja aikoja ja vähän haastavampia aikoja, mutta niistä haastavammistakin täytyy vain selvitä. Kovien työpaineiden tai ihmissuhdeongelmien keskellä on nähtävä se syklisyys ja hyväksyttävä: okei, nyt on näin, mutta tästä mennään taas eteenpäin.

Kuva: Colourbox.com

Miten työhaastatteluun päästään ja miten haastattelussa ollaan vakuuttavia? Huomenta Suomessa paneuduttiin tähän helmikuussa 2014. Katso, millaisia vinkkejä yli 10 000 työhaastattelua tehnyt työpsykologi Kirsi Laine antaa.

Lue myös:

    Uusimmat