Erikoisen yhteisön asukkaaksi pääsee vain koeajan kautta

Keuruun Ekokylässä asuu tällä hetkellä 30 ihmistä. Jokainen heistä on käynyt läpi koeajan ennen Keski-Suomessa sijaitsevaan kylään muuttamista.

Keuruun Ekokylään tullaan asukkaaksi portaittain. Kylän asukkaaksi mielivä tutustuu paikkaan kahden päivän, kahden viikon ja lopuksi kuuden kuukauden jaksoissa. Sen jälkeen kylän asukkaiden muodostama asukasneuvosto päättää uuden asukkaan hyväksymisestä.

Seitsemän vuotta Keuruun Ekokylässä asunut Jaana pitää koeaikaa tarpeellisena.

− Yhteisöllisyys ja ihmisten kanssa tiiviisti eläminen voi olla joillekin hankalaa. Koeaikana näkee itse, onko tämä sopiva paikka, ja me näemme sen tutustujasta myös, Jaana sanoo.

Lähtökohtaisesti Ekokylään on tervetullut kuka vain ekologisesta elämäntavasta kiinnostunut. Yhteisö toivoo lisäksi, että asukkailla on halua sekä resursseja kehittää paikkaa.

− Jos oma elämä on vaikeassa jamassa, ei kannata tulla, sillä meillä ei ole sellaisia tukirakenteita, Jaana lisää.

Vaihtuvuus vähentynyt

Keuruun Ekokylä on perustettu vuonna 1997. Yhteisössä asuu yhä muutamia alkuperäisiä jäseniä.

Uusia asukkaita hyväksyttiin äskettäin neljä, mutta muuten vaihtuvuus on viime aikoina vähentynyt. Vuosien saatossa kylään on vakiintunut tietty ydinporukka, mikä lisää pysyvyyden tunnetta.´

− Täällä on sekä yksittäisiä ihmisiä että perheitä. Kaikki oppii tuntemaan hyvin. He ovat kuin veljiä ja siskoja, Jaana sanoo.

Perheiden kasvavan kiinnostuksen vuoksi kylässä on suunnitelmissa remontoida soluasuntoja pieniksi perheasunnoiksi. Lisää asuntoja saadaan myös vanhaan päärakennukseen, jonka remontti on loppusuoralla.

Tavallista arkea

Ekokylän asukkaiksi mielivät ovat useimmiten kiinnostuneita ekologisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Siksi konkreettinen elämä kylässä tulee harvemmin kokelaalle yllätyksenä.

− Keuruun Ekokylä on aika helppo paikka, koska täällä ei ole ääriekologiaa, vaan aika tavallista arkea kuitenkin, Jaana toteaa.

Arkisten askareiden lomassa asukkaat oppivat paljon uutta ekologisesta elämäntavasta. Opit kantavat mukana siinäkin vaiheessa, kun Ekokylä jää syystä tai toisesta taakse.

− Joku saattaa haluta perustaa oman yhteisön, toinen haluaa rakentaa oman ekologisen talon jonnekin kivalle paikalle.

Ekokylä järjestää kiinnostuneille myös tutustumisviikonloppuja. Katso lisää yhteisön nettisivuilta.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat