Eläkkeelläkin voi tehdä työtä ja ansaita

Työn tekeminen vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeellä ei pienennä eläkettä.

– Eläkkeellä voi tehdä työtä, se ei ole kiellettyä. Uuden työsuhteen voi aloittaa ilman rajoituksia vaikka heti edellisen työsuhteen päättymistä ja eläkkeelle siirtymistä seuraavana päivänä, eläkevakuutuksista vastaava johtaja Sini Kivihuhta Ilmariselta kertoi Työelämästä eläkkeelle – mitä tilalle -tilaisuudessa viime viikolla.

Vapaus koskee nimenomaan vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeelle jääviä. Vanhuuseläkkeen rinnalla töitä saa tehdä niin paljon kuin haluaa tai pystyy. Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla voi puolestaan ansaita entisestä palkkatasosta enintään 40 prosenttia ja osatyökyvyttömyyseläkkeen rinnalla enintään 60 prosenttia.

Kuitenkin omasta aiemmasta ansiotasosta riippumatta eläkkeen rinnalla voi aina ansaita 730 euroa kuukaudessa. Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuu uutta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa 68 vuoden ikään asti.

Palkkaa ja eläkettä samaan aikaan

Suomalaisista työeläkkeen saajista työansioita on reilusti yli 100 000 henkilöllä.

– Heistä suurin osa on osa-aikaeläkeläisiä, joiden kohdalla työnteko on välttämättömyys, Kivihuhta huomautti.

Jos jäisi vanhuuseläkkeelle 63-vuotiaana, mutta jatkaisi työntekoa uudessa työsuhteessa eläkkeen rinnalla 68-vuotiaaksi asti, 3000 euroa kuussa tienaavan ihmisen eläke nousisi 1869 eurosta kuukaudessa 2090 euroon kuukaudessa.

– Eläkkeen rinnalla töitä tekevä tienaisi noiden viiden vuoden aikana todella hyvin, sillä hän saisi 68-vuotiaaksi asti kuukausittain niin eläkkeen kuin 3000 euron palkankin.

– Harva ihminen toki jää esimerkin kaltaisesti eläkkeelle ja jatkaa samassa työssä samalla palkalla. Eläkkeellä tehtävän työn ei tarvitsekaan olla sama kuin aikaisemmin, vaan voi tehdä lyhytaikaisempia pätkiä sitä, mitä haluaa.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat