Eikö duuni maistu? Näin pääset työn imuun!

Innostutko työstäsi, vai onko siitä tullut puuduttavaa puurtamista? Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Jari Hakanen neuvoo, kuinka työn imuun pääsee.

– Työn imu ei ole sitä, että työ vie miehen tai naisen mennessään. Työn imu on aitoa työhyvinvointia – sitä, että kokee olonsa tarmokkaaksi, voi omistautua työlleen ja kokee innostusta työssään, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Jari Hakanen määrittelee.

Tutkimusten mukaan työhyvinvointiin liittyy sekä työn vaatimuksista juontavia kuormitustekijöitä että innostavia voimavaratekijöitä, Hakanen kertoo.

Näitä voimavaratekijöitä ovat haastava ja innostava työ itsessään, hyvä, palveleva ja inhimillinen johtaminen sekä myös arkiset, pienet asiat työpaikalla. Esimerkiksi sillä, tervehditkö työkaveria hississä, on merkitystä jokapäiväiselle hyvinvoinnille.

– Työn imu on tarttuvaa. Innostuneessa porukassa on mielekkäämpi työskennellä, Hakanen huomauttaa.

Työ tekee hyvää

– Työ voi todellakin tehdä hyvää ja lisätä onnellisuutta pitkälläkin aikavälillä, Hakanen toteaa.

– Kun ihminen menettää työnsä, hänelle usein kirkastuu, mitä kaikkia hyviä asioita, muutakin kuin palkkaa, työhön liittyy.

Hän luettelee ihmisen kolme psykologista perustarvetta: kaipaamme itsenäisyyden ohella myös yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kokemusta siitä, että pärjäämme.

Hakasen mukaan hyvä työ vastaa näihin tarpeisiin. Siinä on riittävästi itsesäätelyä, siinä ponnistellaan osana laajempaa kokonaisuutta ja saadaan siitä tunnustusta sekä koetaan onnistumisen elämyksiä.

Ikä tuo haasteita - vaan ei ehkä tarpeeksi?

Ikä tuo mukanaan uusia haasteita työhyvinvoinnille. Vuosien myötä kertyy kokemusta ja osaamista, joka helpottaa työn sujumista ja arkea. Samalla on vaarana, että työstä tulee rutiinia.

Hakanen kuvaa, kuinka parhaat onnistumisen ilot työssä syntyvät ponnistelujen kautta haasteiden voittamisesta. Kun työ ei vaadi ponnisteluja, ei se ehkä enää myöskään innosta.

– Mistä työssä, jota on ehkä jo pitkäänkin tehnyt, voisi saada uusia haasteita, riskejäkin? Voi olla hyvä katsoa työtä uudesta näkökulmasta ja lähteä uusiin hankkeisiin, Hakanen pohtii.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat