Eeron kivut helpottuivat lääkekannabiksella

Vielä muutama vuosi sitten pahat päänsärkykohtaukset pakottivat Eeron* polvilleen pimeään. Hoidoksi määrätyt lääkkeet toivat lääkepäänsäryn. Nyt Eero polttaa iltaisin tupakan, johon on kääritty gramma lääkekannabista. Kipu on melkein kaikonnut. Jos se pysyy poissa, Eero uskoo pärjäävänsä myös ilman ainetta.

– Käyn polttamassa yleensä illalla kahdeksan–yhdeksän aikaan, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Vaimoni on hieman konservatiivinen ja periaatepuolella kauheasti vastaan kaikkia huumausaineita, mutta ei tästä ole mitään ihmeellistä ongelmaa tullut. Olin pitkään töissä ydinvoimalatyömaalla Olkiluoto kolmosessa 12 tuntia päivässä, eikä ongelmia ollut sielläkään. Olen puhunut asiasta melko suoraan kaikille, joiden kanssa ollaan tekemisissä – työelämässä kaikki ja kouluissa lasten opettajat tietävät. Viranomaisetkin ovat suhtautuneet asiallisesti, eikä esimerkiksi aselupa-asioissa ole ollut mitään hankaluuksia.

43-vuotias työteknikko Eero on käyttänyt lääkekannabista nyt 2,5 vuotta.

Kun Suomeen tuli taantuma vuonna 2008, Eeron maalausyrityksen liikevaihdosta suli noin 60 prosenttia yhdessä kuukaudessa. 21 työntekijästä piti irtisanoa 15. Vuonna 2012 Eero ajoi yrityksen konkurssiin. Stressaava tilanne laukaisi päänsäryn, joka oli vaivannut ajoittain aikaisemminkin. Kädet vapisivat, ahdisti ja masensi.

– Päänsärkykohtaukset olivat niin kovia, että minun oli pakko lopettaa työskentely ja lähteä kotiin pilkkopimeään makaamaan. Kerran–kaksi viikossa kohtaukset olivat todella pahoja, Eero kertoo.

Virallinen diagnoosi oli stressin aiheuttama kroonistunut migreeni.

– Kun kohtaukset pahenivat, rupesin keräämään tietoa siitä, onko lääkekannabista oikeasti saatavilla. Olin kuullut siitä, mutta aikaisemmin en ollut kiinnittänyt asiaan sillä tavalla huomiota. Kun ihminen on kipeä, sitä hakee itselleen sopivinta hoitomuotoa, oli se sitten hyväksyttyä tai ei.

Lääkkeistä lääkepäänsärky

Lääkärillä käydessään Eero ehdotti itse hoitomuodoksi lääkekannabista.

– Sitä ei noteerattu millään tavalla. Lopulta hakeuduin lääkärille, jonka tiesin myöntävän lääkekannabisreseptejä. Kävin silti järjestelmällisesti läpi kaikki käypä hoito -suositusten mukaiset lääkkeet. Tavalliset päänsärkylääkkeet pois luettuna kokeilin viittä eri lääkevalmistetta.

Vuonna 2011 Eerolla diagnosoitiin niin sanottu lääkepäänsärky.

– Minut piti vieroittaa käyttämistäni lääkeaineista kortisonikuureilla. Tämän jälkeen lääkäri ehdotti itse reseptiä valmisteeseen, joka sisältää kuivattua kannabiskasvin kukintoa.

Eero otti reseptin vastaan. Hänen vuosien ajan pitämästään päänsärkypäiväkirjasta selviää, että kaikkein pahimmat kohtaukset hävisivät kokonaan kahdessa kuukaudessa kannabislääkityksen aloittamisesta.

– Olen nyt erittäin tyytyväinen tilanteeseeni. Koska oireet ovat vähentyneet huomattavasti, lääkäri oli viimeksi jutellessamme sitä mieltä, että annostusta voitaisiin jo periaatteessa pienentää. Tähän asti olen käyttänyt gramman päivässä. Koska viiden gramman purkissa oleva tuote on hyvin kallista – 14,40 euroa grammalta – eikä siitä saa Kela-korvausta, sitä tulee käytännön pakostakin säästeltyä, Eero sanoo.

Alussa tajunta laajenee

Eeron käyttämä kannabisvalmiste muserretaan itse kotona sormien välissä tai grinderillä eli yrttimurskaajalla. Sen jälkeen se laitetaan esimerkiksi vaporisaattoriin eli höyrystimeen tai vesipiippuun. Eero tosin yleensä käärii aineen tupakan joukkoon ja polttaa sen siinä samalla.

– Pitkäaikaiskäytössä lääkekannabiksesta ei enää tule niin sanottua päihdevaikutusta. Sellainen pieni nousu tuntuu vajaan tunnin ajan. Sen jälkeen se nousee päähän suunnilleen yhtä paljon kuin tupakka.

Kivut pysyvät poissa noin vuorokauden.

– Lääkekannabis ei poista kipua kokonaan, mutta tavallaan vaimentaa sitä ja nostaa omaa kipukynnystä sen verran, ettei kipua enää noteeraa, Eero sanoo.

Ensimmäisillä kerroilla sivuvaikutukset ovat isommat.

– On hyvin vaikea kuvailla, millainen tajunnan laajeneminen siitä tulee. Olo on hyvin euforinen, aistit terävöityvät, tulee valtava syömisen himo… Aivot toimivat aavistuksen nopeammin, joten tulee katkoksia ja unohduksia. Se herättää itsessä hilpeyttä niin, että päivänselvät asiat alkavat naurattaa.

– Voimakas vaikutus menee ohi kolmen päivän käytön jälkeen eikä juuri ilmaannu sen jälkeen. Mutta jollei ensimmäisinä kertoina tiedä, mitä on tapahtumassa, sitä voi olla vaikea käsitellä. Lähes kaikki lääkekannabiksen käyttäjät tuntuvatkin olevan yhtä mieltä siitä, että jos kannabis on itselle aivan vieras aihe, niin pelkotilojen välttämiseksi vieressä olisi aluksi hyvä olla sairaanhoitajan kaltainen kontrollihenkilö. Kannabis vahvistaa kaikkia tunteita, joita sillä hetkellä on. Jos tunteet ovat pelkoja, ne voivat korostua entisestään ja säikäyttää.

Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistyksen tietojen perusteella noin 30 prosenttia lääkekannabiksen käyttäjistä ei ole kokeillut kannabista koskaan aikaisemmin.

– Myös suurin osa niistä, jotka eivät halua jatkaa käyttöä vaan vaihtavat takaisin johonkin muuhun lääkkeeseen, ovat niitä, joille ensimmäinen kerta huimauksineen tai huonoine oloineen on ollut liian järisyttävä. Toinen ryhmä on krooniset kipupotilaat, joiden kipuun tarvitaan kannabiksen sijaan järeämpiä kipulääkkeitä, Eero sanoo.

– Itse kokeilin kannabista ensimmäisen kerran Amsterdamissa noin kymmenen vuotta ennen lääkityksen aloittamista. Lisäksi käytin sitä satunnaisesti Suomessa muutamina viikonloppuina.

”Hallusinaatiot ja äänet höpöpuhetta”

Virallisesti lääkekannabis on Suomessa vielä suhteellisen uusi asia. Ensimmäisen kerran sitä myönnettiin täällä erityisluvalla vuonna 2006, ja vuosi sitten yksi uusi synteettinen valmiste sai myyntiluvan.

– Lääkitykseni on aina herättänyt melkoista hämmästystä terveyskeskuslääkäreissä. He eivät koskaan ole törmänneet lääkekannabista käyttävään potilaaseen. Nyt reseptejä on kuitenkin alettu kirjoittaa enemmän. Kasvun taustalla lienee tietoisuuden lisääntyminen.

– Koko aiheen laillisuus on lähinnä poliittinen eikä juridinen kysymys, sillä juridisesti lääkekannabis on hyväksytty. Toisaalta kun tietoa ja vastatietoa tulee tuutin täydeltä, ratkaisut ovat kiinni siitä, mihin uskoo.

Eero uskoo lääkekannabikseen kohdistuvien pelkojen johtuvan siitä, että ihmisten on vaikea ymmärtää ja määritellä asiaa, jota he eivät ole itse kokeneet.

– Lisäksi kymmenien vuosien pelottelupropaganda on muokannut asenneilmapiiriä. Uskon lääkekannabiksen käytön kuitenkin lisääntyvän rajusti. Tulevaisuudessa suurin käyttäjäryhmä lienee varttuneet ihmiset, joille eletty elämä on kerryttänyt erilaisia särkyjä, kulumia ja nivelongelmia.

– Kaikenlaiset kannabiksen käyttöön liittyvät tontut, hallusinaatiot, muut visuaaliset häiriöt tai päänsisäiset äänet ovat ihan höpöpuhetta. Sellainen huumaantunut – voisi sanoa pöllämystynyt – olo kyllä säilyy jonkin aikaa, Eero sanoo.

Työkyky melkein palannut

Jos Eero ei enää saisi lääkekannabista käyttöönsä laillisesti, hän todennäköisesti hankkisi sitä muualta.

– Se tosin riippuu vähän siitä, millaiset sanktiot olisivat – jos kuolemantuomio, ehkä harkitsisin kaksi kertaa.

– Nyt olen omasta mielestäni orientoitunut siihen, että sairauteni on lievenemään päin ja loppusuoralla. Viimeisen vuoden ajan elämä on ollut hyvin miellyttävää, ja näen olevani lähes täysin työkykyinen. Maksa- ja veriarvot ovat nykyisin erinomaisella tasolla. Katsotaan, tulevatko oireet takaisin, kun vähennän annostusta.

Jos tai kun Eerolla ei ole enää tarvetta lääkekannabikselle, uskooko hän pystyvänsä lopettamaan kannabiksen käytön kokonaan?

– Kyllä. Uskon niin.

* Haastateltavan nimi on muutettu.

Kuvat: Colourbox.com

Katso myös Studio55.fin lähetys lääkkeiden turvallisuudesta: miten sitä valvotaan?

Lääkkeiden turvallisuus puhuttaa. 24:25

Lue myös:

    Uusimmat